Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кулінарне мистецтво: музейний варіант

4 грудня, 2001 - 00:00

Якщо частина експозиції (ресторанно-готельне обладнання й меблі, аксесуари й посуд) була цікава переважно для професіоналів і мало привертала увагу відвідувачів, то на роботу кулінарів на Чемпіонаті з кулінарії, що вперше проводився в рамках фестивалю, не прийшов помилуватися тільки лінивий. У номінації «кондитер» учасникам конкурсу належало спорудити відразу в двох екземплярах п’ятикілограмовий торт (на фото) , щоб журі, дегустуючи, одночасно змогло оцінити зовнішній вигляд цілого витвору. Своє кухарське мистецтво представники як іменитих ресторанів, так і невеличких фірм демонстрували в двох категоріях — домашньому завданні на приготування делікатесно-банкетної страви, а також у змаганні «чорний ящик», де конкурсантам пропонувалося спочатку виграти певний набір продуктів, а потім спорудити з них під пильним поглядом непідкупного журі щось оригінальне.

Учасникам Чемпіонату барменів довелося навіть пройти тест на професійну ерудицію, а також довести наявність окоміру — в різний посуд слід було розподілити інгредієнти коктейлю без мірної склянки в необхідній для цьго рецепту пропорції. До речі, як з’ясувалося, видовище, що зазвичай зачаровує публіку, а саме — майстерність жонглювання пляшками в процесі приготування напою, є доречним не для кожного коктейлю. Ритуал складання деяких класичних «сумішей» потребує підкресленої стриманості, що так само оцінювалося у відповідному конкурсі фахівцями.

Взагалі, більшість відвідувачів з неабияк розігрітим від побачених кулінарних тонкощів апетитом збентежило лише одне — фірмові страви багатьох ресторанів можна було за бажанням покуштувати, однак за досить значну суму. Що не зовсім зрозуміло, адже для залучення потенційних відвідувачів у свої заклади доцільно було б на подібних акціях встановлювати доступні ціни. У цьому ж випадку для багатьох гурманів з недостатньо тлустим гаманцем виставка залишилася чистим, подібно до музейного, мистецтвом.

Наталiя МЕЛЬНИК, «День»
Газета: 
Рубрика: