Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Паперове мистецтво

4 грудня, 2001 - 00:00

Сама назва «орігамі» походить від японських слів «орі» — складання та «гамі» — папір. Найактивнішим часом розвитку орігамі можна вважати ХVIII століття, але насправді, мистецтво веде свою історію ще зi Стародавнього Китаю, з часів винайдення паперу. Для виготовлення різноманітних речей використовували метод складання. Але в Японії виготовлення виробів з паперу набуло більшої популярності. Можливо, тут свою роль зіграла філософія дзен-буддизму, який сповідували японці. Один iз моментів цієї філософії розглядає красу як ознаку вічності. Згідно з японськими віруваннями, кожне явище, річ, навіть слово, втілює у собі божество, а японською слова «папір» і «божество» подібні. Японці бачили певний містичний зв’язок між релігійними ритуалами та виробами зі складеного паперу.

Пізніше орігамі набуло популярності при імператорському дворі. Мати певні навички з мистецтва складання паперу, стало навіть своєрідною ознакою вишуканих рис та вихованості. Звичайні листи завдяки орігамі почали перетворюватися на чудернацький конверт з візерунками. А потім — орігамі прийшло і до осель простих людей. Саме тоді однією з найулюбленіших фігурок у японців став японський журавель (цуру) — традиційний символ щастя і довголіття. Тепер це мистецтво передається в Японії від покоління до покоління. Для Європи воно стало доступним в ХIХ столітті.

Центри орігамі зараз існують у багатьох країнах Європи, а також в Австралії, Аргентині, Новій Зеландії, Канаді, США... У нас цей вид мистецтва з успіхом освоюють і вивчають з 1995 року в Полтаві (це — перший в Україні центр по вивченню орігамі). У Полтавській області зараз існує вже безліч гуртків. Орігамі можна вивчати заочно. У Києві ж перше засідання клубу орігамі відбулося у серпні цього року.

Леся ШАПОВАЛ, «День» фото Тетяни НАДБЕРЕЖНОЇ
Газета: 
Рубрика: