Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кабмін має намір «піти» в Iнтернет

29 листопада, 2001 - 00:00

Як повідомив «День» начальник управління стратегії розвитку інформаційних технологій Кабміну Віктор Бондар, «певні кроки з «інтернетизації» органів виконавчої влади вже зроблено». Зокрема, нині на розгляді Кабінету Міністрів перебуває документ, згідно з яким планується створити централізований портал, де будь- який бажаючий може отримати інформацію (природно, не секретного характеру) про роботу всіх рівнів виконавчої вертикалі, про ухвалені рішення, повноваження урядових структур тощо. За словами В. Бондаря, спочатку цей портал об’єднуватиме в собі дані трьох-чотирьох міністерств (фінансів, економіки, юстиції та закордонних справ). «Цю роботу ми плануємо завершити протягом п’яти місяців», — підкреслив він. Згодом на основі виробленого єдиного інформаційного стандарту до 2007 року буде проведено остаточну «інтернетизацію» виконавчої вертикалі. Паралельно, як твердить В. Бондар, запроваджуватиметься електронний документообіг в середині центральних органів виконавчої влади (спочатку він «об’єднає» Адміністрацію Президента, секретаріат Кабміну і три міністерства).

«Такі проекти мають загальнодержавне значення. Вони дозволять повернутися до практики прямої демократії та наздогнати із цього погляду розвинені країни світу», — вважає директор департаменту Державного комітету зв’язку й інформатизації України Віктор Лисицький. Проекти «інтернетизації» органів влади та взаємодії за допомогою Internet громадськості із цими органами, як доводить міжнародна практика, справа, безсумнівно, потрібна. Треба це й українському урядові, який щосили старається йти в ногу із часом. Відстають, щоправда, менш «просунуті» прості смертні. За офіційними даними, на сьогодні тільки 1,7 млн. пересічних громадян України є Internet-користувачами.

До речі, за мінімальними підрахунками, створення урядового порталу обійдеться в $6 255 000, а створення комп’ютерної системи взаємодії центральних органів виконавчої влади — в $3 555 000. Де гарантії, що «інтернет-уряд» не стане відображенням у «світовій павутині» павутини нашого законодавства та віртуальної взаємодії із громадськістю? На жаль, отримати чіткі роз’яснення з цього мотиву та низки інших мотивів від «кабмiнiвських адептiв інтернетизації» не вдалося.

В’ячеслав ДАРПІНЯНЦ, «День»
Газета: 
Рубрика: