Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

29 листопада, 2001 - 00:00

Кожному італійцеві — «конвертор» для євро

Кожна сім’я в Італії отримає від уряду країни спеціальний пристрій, що бере на себе весь тягар арифметичних обчислень під час перерахунку цін з італійських лір у євро, і навпаки. Різдвяний подарунок уряду покликаний допомогти 16- и мільйонам італійських сімей безболісно перейти на єдину європейську грошову одиницю. «Це буде маленький калькулятор, який зручно носити у гаманці або дамській сумочці. Варто лише натиснути на кнопку, щоб дізнатися вартість товару в лірах або євро», — повідомив прем’єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі, виступаючи в одній із місцевих телепередач. Введення у готівковий обіг євро-банкнот і євро-монет заплановано на 1 січня 2002 року. Допомога італійцям дійсно необхідна: офіційний обмінний курс нової валюти встановлено на рівні 1936,27 ліри за євро, повідомляє агентство Рейтер.

Миротворці ООН залишаться на Голанських висотах ще на півроку

Рада Безпеки ООН продовжила на шість місяців мандат міжнародних миротворчих сил, розташованих на Голанських висотах у буферній зоні між Сирією та Ізраїлем. Голанські висоти окупували ізраїльські війська у ході Шестиденної війни 1967 року. Миротворчий контингент ООН було введено сюди у травні 1974 року для контролю за дотриманням угоди про припинення вогню і роз’єднання сторін, що воюють. Угоду було підписано після закінчення наступного арабо-ізраїльського конфлікту 1973 року. Як повідомляє агентство Рейтер, на сьогодні чисельність контингенту, що складається з військовослужбовців Австрії, Канади, Японії, Польщі і Словаччини, становить 1126 чоловік. За даними ООН, за останні шість місяців на Голанських висотах не було зафіксовано жодного серйозного інциденту.

Під Кандагаром загинули американські морські піхотинці, стверджують пакистанські ЗМІ

Пакистанська преса повідомила учора про загибель 16 иамериканських морських піхотинців під Кандагаром у Афганістані, пише газета «Фронтієр пост». Пакистанські ЗМІ стверджують, що американці загинули при десантуванні в аеропорту під Кандагаром у вівторок під час бою із загоном талібів, про втрати яких не повідомляється. Перекинення американських морських піхотинців під Кандагар продовжується, а число військовослужбовців у районі аеропорту досягає вже тисячі чоловік. Одночасно «Фронтієр пост» повідомляє, що американські вертольоти знищили талібську колону з 15-и автомашин і бронетранспортерів. У той же час, один з керівників талібського уряду заявив газеті, що з часу початку воєнної операції США в Афганістані вже загинуло понад 6 тисяч талібських солдатів.

Нерозпізнані вертольоти знову обстріляли Панкіську ущелину

Президент Грузії Едуард Шеварднадзе на майбутньому саміті СНД в Москві «обов’язково порушить питання» про бомбардування території країни в районі Панкіської ущелини. Про це вчора заявив журналістам прес-секретар президента Каха Імнадзе. Як повідомляють грузинські ЗМІ, минулої ночі бомбардування зазнала безлюдна територія на околицях села Тбатанаті, поблизу Хадорської ГЕС, яка будується. Прес-секретар президента Грузії додав, що в район бомбардування вже вирушила група фахівців для отримання точнішої інформації, передає Інтерфакс. «На жаль, цей факт свідчить, що з боку Росії знову продовжуються агресивні дії стосовно Грузії», — сказав К.Імнадзе. Він вважає, що нерозпізнані вертольоти, які вторглися в повітряний простір країни, були саме російськими, оскільки, як він сказав, «з Афганістану вони не прилетіли б». На думку прес-секретаря, «очевидно, Росія, здійснюючи такі акції, щосили намагається змусити Грузію змінити зовнішньополітичний курс, який проводиться».

Лідер талібів не постраждав від бомбардування його штабу

Лідер руху Талібан мулла Мохаммад Омар не постраждав унаслідок удару, завданого США по командному пункту талібів у Кандагарі, на півдні Афганістану. Про це заявив учора близькому до талібів агентству Афган Ісламік Пресс колишній посол режиму в Пакистані мулла Абдул Салям Заїф. За його словами, у момент бомбардування нікого з керівництва руху в цьому приміщенні не було. Як передає Інтерфакс-Азія, колишній посол повідомив також, що талібам невідоме нинішнє перебування Осами бен Ладена. «Ми нічого не знаємо про те, де він перебуває, — сказав мулла. — Його немає на нашій території».

Газета: 
Рубрика: