Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

21 листопада, 2001 - 00:00

Авторитетно про корупцію

В Україні ведеться робота зі створення Громадського антикорупційного комітету, — заявив учора глава Державної податкової адміністрації Микола АЗАРОВ. Метою діяльності цього комітету буде розробка методів та засобів суспільної протидії виявам корупції та пропаганда нетерпимості до корупційних дій, — повідомляє агентство Інтерфакс Україна з посиланням на прес- службу ДПАУ.

Ініціатори створення комітету вважають, що громадський контроль у цій специфічній сфері дозволить підвищити ефективність боротьби з корупцією. До складу Громадського антикорупційного комітету повинні увійти авторитетні люди з незаплямованою репутацією, фахівці у сфері права та суспільних зв’язків.



У суботу створення виборчого блоку «НРУ» має бути санкціоноване з’їздом

24 листопада у Будинку вчителя пройде позачерговий з’їзд Народного Руху України «За єдність», де має бути ухвалене створення виборчого блоку НРУ, повідомляє прес-служба партії. Це рішення було прийняте 17 листопада на центральному проводі, що затвердив також персональний склад виборчого штабу, який керуватиме виборчою кампанією блоку. Очолив штаб секретар Руху «За єдність» Олег Шеремет. Разом з тим лідери партії висловили переконаність, що до новоствореного ВБ НРУ приєднається низка обласних організацій як НРУ Удовенка, так і УНР Костенка, котрі незгодні з політикою своїх партійних лідерів. Переговори про долучення до виборчого блоку Народний Рух України ведуться, як уже раніше повідомляв «День», з кількома партіями та громадськими організаціями, зокрема — з партією «Центр» та ОУН (в Україні). «Ми переконані, що досягнемо на виборах до парламенту планки не менш 8—10% голосів виборців», — заявив співголова Руху «За єдність» Георгій Філіпчук.

Масова політизація районного масштабу

Учора у віддалених від Хмельницького і, здавалося б, забутих Богом і людьми Віньківцях зареєстровано райорганізацію НРУ «За єдність», яку очолив заступник селищного голови Анатолій Демченко.

«Йдемо до виборів», — повідомив кореспонденту «Дня» Михайлу ВАСИЛЕВСЬКОМУ про причину масової політизації населення завідуючий відділом внутрішньої політики райдержадміністрації Юрій Попович. У листопаді число райпарторганізацій збільшилося від 14 до 22. Отож кожен десятий у Віньківцях — з партквитком. Також зростають партійні лави. «Наймасовішою стала райорганізація СДПУ (о) — 412 «багнетів», на 69 більше, ніж у райорганізації СПУ, яка досі була найбільшою», — продовжив Ю.Попович.

Що ж до комуністів, то їхній вплив підупадає. «Райорганізація КПУ зменшилася до 54 членів», — говорить завідуючий відділом внутрішньої політики. Каже, що це, на жаль, природне явище: «Комуністична ідея вмирає разом з тими, хто її сповідував до останнього свого дня. Нічого не вдієш, час бере своє, люди відправляються до вічного вирію за віком».

У райуправлінні юстиції приймають заяви про реєстрацію нових партосередків. «У них в середньому від 3 до 6-7 членів», — узагальнює Юрій Попович.

Залишиться Лобановський чи піде — поки не зрозуміло

Вчора Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс спростував в інтерв’ю Бі-Бі-Сі (bbc.com.uk) повідомлення про те, що головний тренер національної збірної України Валерій Лобановський подав у відставку відразу по завершенні матчу збірної проти команди Німеччини у Дортмунді, коли після поразки українці втратили шанс узяти участь у чемпіонаті світу. Пан Суркіс додав, що попри провал збірної у відбірковій кампанії до чемпіонату світу, сам він також не збирається йти у відставку. Вперше заява Григорія Суркіса про те, що з нового року в Україні не буде суміщення посад головного тренера збірної і київського «Динамо» пролунала наприкінці вересня в англійському Ліверпулі, де кияни грали черговий матч Ліги чемпіонів. Президент Федерації футболу сказав тоді, що вибір між «Динамо» і збірною зробить сам Валерій Лобановський.

Дніпродзержинський безробітний мстився вибухами й підпалами?

Дніпропетровською міліцією затримано й арештовано 22-річного жителя м. Дніпродзержинська, який підозрюється в здійсненні увечері 6 листопада двох потужних вибухів поблизу будівлі «Приватбанку» та житлового будинку, а також у підпалі трьох димових шашок на центральному проспекті Дніпропетровська. Про це на прес-конференції повідомив начальник кримінальної міліції області Віктор Бабенко. За його словами, викрити зловмисника допомогли дніпродзержинці, котрі бачили, як він випробовував вибухові пристрої на найближчому будівництві. На квартирі підозрюваного під час обшуку було виявлено компоненти піротехнічної суміші, використаної під час підриву саморобних бомб, а також вогнепальну зброю. Сам підозрюваний, за словами Бабенка, пояснив свої дії «побутовою невпорядкованістю» — скрутним матеріальним становищем, безробіттям, наявністю в сім’ї батька-інваліда. Виготувати вибухові пристрої він зміг за допомогою старого навчального посібника з підривної справи, який i було виявлено під час обшуку за місцем проживання.

Співробітники міліції відкинули припущення про політичний характер злочину, а також про наявність у затриманого спільників. Його дії правоохоронні органи кваліфікують як хуліганство. За фактом здійснення вибухів і підпалів димових шашок, від однієї з яких згорів кіоск, порушено карну справу за ст. 296, п. 1, КК України. Відповідно до неї підозрюваному загрожує позбавлення волі терміном до трьох років, повiдомляє Вадим РИЖКОВ, «День».

Газета: 
Рубрика: