Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Війну не малювати!»

Таке правило встановив для своїх учнів афганський митець
14 листопада, 2001 - 00:00

Учора в столичному Палаці дітей та юнацтва відкрилася виставка живопису афганського митця біженця Хаміда Кабуллі (на фото) «Моя Батьківщина — Афганістан». За словами автора, презентація, яку організувала Міжнародна агенція допомоги й розвитку ADRA при сприянні Верховного Комісара ООН у справах біженців, покликана нагадати про тих, хто до цього дня гине на афганській землі й страждає від безпросвітних злиднів.

Х. Кабуллі, котрий обрав нетрадиційний для більшості своїх співвітчизників-мусульман шлях, закінчив столичну Академію мистецтв, один час працював художником-реставратором у Чигиринському музеї ім. Богдана Хмельницького. Зараз він очолює художню студію київського Центру підтримки сім’ї.

По-східному імпульсивні роботи, котрі представлено в експозиції, створено митцем за період десятирічного проживання на Україні. Частина з них — ідилічні начерки з повсякденного афганського життя: саме такою мріє автор коли-небудь побачити свою багатостраждальну країну. Лише декілька робіт зображають останні події в Афганістані, а також нагадують про війну, яку довелося побачити самому.

Характерно, що на малюнках учнів Х. Кабуллі, також виставлених на виставці, воєнна тематика відсутня взагалі. За словами самого автора, під час художніх студій iз його підопічними існує негласний закон: переносити на папір лише позитивні емоції, «війну не малювати».

Наталя МЕЛЬНИК, «День»
Газета: 
Рубрика: