Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Блок у мішку

Замість Юлії Володимирівни — два «дорослих» регенти
23 жовтня, 2001 - 00:00

У четвер, як відомо, було нарешті прийнято багатостраждальний Закон про вибори з реальною перспективою підписання цього закону главою держави. Чим не час для лідерів політичних блоків окреслити врешті власну політичну конфігурацію, або простіше — назвати своїх союзників?

Очікувалося, що це зробить Віктор Ющенко. У п’ятницю та суботу відбулися засідання центральних проводів обох Рухів, проведені замість раніше призначених на цей термін партійних з’їздів. Поговорити із своїми найближчими соратниками лідеру «Нашої України» було про що. Наприклад, пояснити, яким чином першими людьми у команді екс-прем’єра стали Петро Порошенко та Роман Безсмертний. Наскільки відомо, із колегами по блоку Ющенко ці кандидатури не узгоджував, а просто поставив усіх перед фактом. І справа не в тому, що Петро Порошенко ще не розібрався із партією «Солідарність». І не в тому, чи взагалі реально існує офіційно зареєстрована партія під назвою «Солідарність», чи мається на увазі щось інше. Слід розуміти, що Віктор Ющенко цінує у Порошенкові не його колишню близькість до СДПУ(о) і також не нинішню партійну посаду, а політичні здібності та людські якості. І знову ж- таки, не в тому річ, що Ющенко з Порошенком — куми. Як істинний православний лідер, «НУ» може мати безліч кумів, що свідчить лише про його авторитет. Просто бажано було б довести до відома партнерів по блоку повний список кумів Ющенка, аби ті знали, звідки чекати чергового кадрового підсилення.

З Романом Безсмертним — окрема історія. Він, слід гадати, має виконувати роль зберігача казкової голки, що робитиме блок Ющенка невразливим з боку Президента Кучми. Теж мудрий крок. Залишилось лише пояснити все це політичним партіям, зокрема Рухам, які з одного боку готові пожертвувати всім заради Ющенка, а з іншого — воліли б знати хоча б приблизно, що вони, власне, з цього матимуть. Як по вуха закохана жінка, Рухи здатні прийняти від свого високорейтингового лідера будь-яке пояснення зради інтересів націонал-демократії з представниками не зовсім близьких політичних сил.

Відчуваючи такий настрій відданих йому партій, Віктор Ющенко не став нікого розчаровувати. Взявши участь у засіданні проводу НРУ, лідер «Нашої України» не заборонив Рухові сподіватися на четверту частину у спільному списку блоку. Саме по четвертій частині місць у списку мали одержати обидва Рухи, ПРП та особисто Ющенко для своїх людей згідно із попередніми домовленостями, які також ніде офіційно не оголошувалися. Безперечно, що реально про четверту частину списку ні «канонічному» Рухові Геннадія Удовенка, ні УНР Юрія Костенка думати вже не доводиться. Проблемою є навіть п’ята частина. А оголошені окремими ЗМІ плани Ющенка-Порошенка забрати для «квоти Ющенка» половину списку, залишивши Рухам по 10 відсотків, здатні поставити під сумнів саме входження рухівців до «Нашої України».

Аби не створювати зайвого напруження Віктор Ющенко повідомив членам Проводу НРУ про те, що справжня назва блоку і справжні квоти є суворою таємницею від ворогів, які оточують «надію України» в особі його самого. Таємницю було обіцяно розкрити потім.

Хто ж може бути таким підступним ворогом для блоку Ющенка? Обєднані соціал-демократи? А звідки прийшов Петро Порошенко? Президент Леонід Кучма? А що робить біля Ющенка перший помічник Кучми у парламенті Роман Безсмертний? Таким чином влада та «олігархи» відпадають. То може ворогами Ющенка тепер є колишні прихильники із табору радикальної опозиції Тимошенко-Мороза?

На першому етапі формування блоку «Наша Україна» склалося враження про безперспективність національних рятувальників та бажаючих бачити Україну без Кучми. Занадто потужні опозиційні сили збирався обєднати харизматичний лідер із надвисоким рейтингом. Юлія Тимошенко навіть листи йому з цього приводу писала. Тепер, здається, все змінилося. Заявляти про опозицію, маючи координатором блоку Романа Безсмертного, просто ніяк не виходить. Тепер навіть жорстко критикована в середині 90-х «конструктивна опозиція» В’ячеслава Чорновола виглядатиме «крутим» радикалізмом. Завдяки своїй сліпій любові до Ющенка Рухи непомітно, а може й помітно для себе опинилися в тісному колі підтримуючих владу. А на що, власне, можна було сподіватися, визнаючи незаперечним лідером самопроголошеного «сина» Леоніда Кучми? Що тепер говоритимуть, які слова підбиратимуть для визначення власної позиції вчорашні нацрятувальники країни від «антинародного режиму» Володимир Філенко, Тарас Стецьків чи Тарас Чорновіл, які сьогодні тісно кучкуються ближче до Ющенка?

Їм, власне, простіше. Ці політики нікого, окрім себе, не представляють. Складніше Рухам, котрі поклялися на вірність Ющенку і тепер муситимуть приймати будь-які умови своєї участі у його блоці. Назад дороги немає. Аби лідер «НУ» не подумав раптом чогось, провід НРУ призупинив членство в партії Сергія Конєва, який марно намагався відстояти право Руху на самостійну участь у виборах. Тепер відсторонений від партії лідер дніпропетровських рухівців може спокійно йти до Руху на чолі з Богданом Бойком і збирати чотири процента на назві «Народний Рух».

Цю небезпеку Ющенко ніби передбачив. А тому в остаточній назві блоку «Наша Україна», котра також тримається у дуже глибокому секреті, передбачається згадати поіменно всіх учасників блоку. Але, повторюю, це — секрет. Так само як і остаточний склад блоку Ющенка та розподіл між його учасниками місць у списку. Секрет цей відомий принаймні двом, а тому решта теж незабаром про все довідається. Кому в результаті буде підсунута свиня?

ДО РЕЧI

Постійний представник Президента України у Верховній Раді Роман БЕЗСМЕРТНИЙ висловлюється за тісну співпрацю між виборчими блоками «Наша Україна» та «За єдину Україну» і не виключає можливості їх об’єднання. В інтерв’ю журналістам Р. Безсмертний підтвердив факт досягнення попередньої домовленості про те, що функції керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна» буде виконувати лідер групи «Солідарність» у парламенті Петро Порошенко. На самого ж Р. Безсмертного, за його словами, «покладено політичну координацію — узгодження позицій між суб’єктами блоку». Депутат також підкреслив, що «розглядає перспективу» можливої співпраці Народно-демократичної партії з блоком «Наша Україна» в зв’язку з тим, що «існують певні труднощі в становленні блоку «За єдину Україну». Р. Безсмертний висловив думку, що обидва блоки є стратегічними партнерами, і заявив, що збирається запропонувати їм підписати ряд угод про співпрацю і, можливо, навіть про об’єднання. При цьому він відмітив, що не бачить ніяких суб’єктивних чинників, що заважають сьогодні двом блокам тісно співпрацювати. На його думку, обидва блоки «приречені бути разом» у майбутньому парламенті, тому що перед ними стоять однакові завдання, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Депутат повідомив, що ще на минулому тижні керівництво Ліберальної партії розглянуло питання про входження в той чи інший блок (лідеру партії Володимиру Щербаню доручено підписати документи про співпрацю з блоком «За єдину Україну», хоча раніше ЛПУ парафувала угоду про входження в блок «Наша Україна»), а також додав, що право партії — визначатися відносно входження в один із блоків. У цьому випадку — відмітив Р. Безсмертний — процедуру парафування угоди введено для уникнення проблем і конфліктів. Підписання ж угоди здійснюється після рішення партійних з’їздів.

Позитивний бік активної участі Р. Безсмертного в становленні блоку «Наша Україна» відмітив лідер Народного Руху України Геннадій Удовенко. За його словами, Р. Безсмертний користується великим авторитетом у депутатів, є «інтелектуалом і аналітиком».

Микола НЕСЕНЮК
Газета: 
Рубрика: