Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

18 вересня, 2001 - 00:00

На правому березі Атлантики закликають не говорити про війну

«Вашингтону необхідно звертатися до кожної із країн-членів НАТО окремо по допомогу в проведенні антитерористичної операції, — підкреслив генеральний секретар Альянсу Джордж Робертсон, — і тільки влада цих держав буде вирішувати, чи візьме їхня країна участь у єдиних діях», — передає Інтерфакс-Європа. Деякі члени НАТО вже продемонстрували готовність дати позитивну відповідь, інші чекають звернення з Вашингтона, щоб оголосити про свої наміри. Канцлер ФРН Герхард Шредер заявив у неділю, що не виключає можливість участі збройних сил Німеччини у передбачуваній акції відплати. Разом з тим, президент ФРН Йоханнес Рау раніше зазначав, що, на його думку, США можуть і не запропонувати німецьким військовослужбовцям увійти до складу об’єднаної групи. Одним із перших європейських лідерів, котрий дав фактичну згоду усіляко підтримати будь-які кроки США, прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер, учора зазначив у одному з інтерв’ю, що «труднощі почнуться», коли союзники «вдадуться до конкретних дій». Міністр оборони Італії Антоніо Мартіно оголосив, що збройні сили його країни не будуть брати участь у американських акціях відплати, та підкреслив, що використання слова «війна» у цьому випадку є невідповідним. Прем’єр-міністр Франції Ліонель Жоспен відзначив: «Ми не перебуваємо у стані війни з арабо-мусульманським світом». Цю ж точку зору висловив у радіоінтерв’ю, переданому компанією РТЛ, міністр закордонних справ Бельгії Луї Мішель, який сказав, що «ми мобілізовані, але не ведемо війну».

Ізраїль може приєднатися до антитерористичної коаліції

США запросили Ізраїль приєднатися до міжнародної коаліції проти тероризму, повідомив учора прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон в інтерв’ю військовій радіостанції. «Якщо Ізраїль хоче приєднатися до цієї коаліції, то, звичайно, він буде запрошений», — за словами Шарона, сказав йому в телефонній розмові держсекретар США Коллін Пауелл, передає Інтерфакс. Аріель Шарон заявив також, що його країна не піде на поступки палестинцям для того, щоб полегшити Сполученим Штатам залучення арабських і мусульманських країн до створення альянсу для боротьби з тероризмом. «Арабські країни, звісно, постараються скористатися ситуацією і вчинити тиск на Ізраїль», — сказав Шарон у інтерв’ю газеті «Джерусалем пост». За його словами, він не допустить, щоб коаліція створювалася за рахунок Ізраїлю, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Буш наказав збивати літаки

Після терактів у Нью-Йорку та Вашингтоні президент США Джордж Буш підтвердив, що віддав наказ збивати будь-який пасажирський літак, що летить у бік Вашингтона всупереч наказу змінити курс, повідомляє Бі-Бі-Сі. Згідно із заявами офіційних представників США, не виключено, що один із захоплених терористами літаків, що упав у штаті Пенсільванія, прямував до Білого дому у Вашингтоні чи мав намір збити президентський літак Air Force One. Зі слів віце-президента США Діка Чейні, «якби у США була можливість збити ті два літаки, які врізалися у Всесвітній торговий центр, то таке рішення було б виправдане». Тим часом представники американського уряду заявили про необхідність розширення заходів у боротьбі з тероризмом, що може включати скасування заборони на участь американських агентів у замахах за кордоном. Уряд США також зробить спробу ввести більш жорсткі покарання для тих, хто покриває терористів чи надає їм допомогу.

США не кажуть про дату відплати

Старший заступник держсекретаря США Джон Болтон підтвердив на брифінгу учора в Москві, що дії у відповідь в Афганістані розглядаються у США на найвищому рівні. Однак при цьому Дж.Болтон утримався від якої-небудь вказівки строків таких дій. Дж.Болтон ухилився від відповіді на запитання, чи збираються США просити у Росії дозволу використати російські бази на території країн СНД. Як зазначив американський дипломат, це «передчасне запитання». Зараз розглядаються різні варіанти, й активні консультації будуть продовжені. Також Дж.Болтон підкреслив важливість активного залучення Росії у питаннях непоширення, які розглядаються нині «як частина нових зусиль у боротьбі з міжнародним тероризмом». Як відзначив Дж.Болтон, наслідки страшних подій у США могли бути набагато гіршими, якби терористи мали доступ до балістичних ракет. У списку країн, що прагнуть отримати зброю масового знищення, він назвав Іран та Ірак.

Пакистан розгортає війська

Пакистанська влада вживає заходів щодо зміцнення кордону з Афганістаном. Керівник Пакистану генерал Первез Мушарраф розпорядився розгорнути у цьому районі близько 25 тис. військовослужбовців. Він зробив це після завершення зустрічі пакистанської делегації з міністром закордонних справ талібів, яка відбулася у Кандагарі. На цій зустрічі Пакистан вимагав від руху «Талібан», що контролює велику частину території Афганістану, видачі саудівського мільярдера — терориста Осаму бен Ладена. Він підозрюється Сполученими Штатами у причетності до безпрецедентних терактів, скоєних 11 вересня у Нью-Йорку та Вашингтоні. Пакистан ухвалив учора рішення про повне закриття кордону з Афганістаном. Туди забороняється будь-яке постачання, за винятком продовольства, — повідомляє агентство ЕФЕ з посиланням на західні джерела у Ісламабаді. Головна мета цієї акції — не допустити масової втечі афганців у Пакистан. Закриття кордонів з Афганістаном — один із заходів, яких США зажадали від Пакистану.

Газета: 
Рубрика: