Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

15 вересня, 2001 - 00:00

Вбивця Александрова «заговорив», стверджує заступник Генпрокурора

Вбивство генерального директора ТРК «ТОР» (м. Слав’янськ) журналіста Ігоря Александрова розкрито. Про це заявив учора в Донецьку на Всеукраїнському зльоті дільничних інспекторів заступник міністра внутрішніх справ України Володимир Мельников. Як повідомляє агентство УНІАН, в інтерв’ю журналістам В. Мельников сказав, що не готовий говорити про те, як скоро справа набуде повного розголосу. «Ми затримали людину, яка здійснила вбивство, її заарештовано і пред’явлено офіційне обвинувачення слідчим, який розслідує цю справу», — відзначив він. За його словами, «все решта, що стосується розслідування, подальшого суду — це вже компетенція не Міністерства внутрішніх справ, а Генеральної прокуратури, яка розслідує справу». Водночас, за повідомленням агентства Інтерфакс-Україна, Заступник генерального прокурора України Сергій Винокуров учора підтвердив цю інформацію. Зокрема, він заявив, що вбивство директора телекомпанiї Ігоря Александрова розкрито, а чоловік, затриманий за підозрою у скоєнні цього злочину, вже «дає свідчення».

«Віртуальний» підпис може стати реальністю

Учора депутати Верховної Ради України розглянули законопроект «Про електронні документи та електронний документообіг», прийняття якого дозволить надати електронним документам таку ж юридичну силу, як і паперовим. Зробити це передбачається шляхом введення електронного цифрового підпису, створивши, таким чином, правову основу для електронного документообігу (підписання угод у мережі Інтернет, створення платіжних систем, впровадження електронних цінних паперів і т. под.). При цьому, законопроект вводить обов’язкову сертифікацію засобів захисту інформації та засобів цифрового підпису, який повинен мати позитивний висновок спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у сфері криптографічного захисту інформації. Як повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, рішення щодо законопроекту буде прийняте наступного четверга.

«Кабмінівський» автопарк поповнять 18 авто

Уряд України у черговий раз збільшив ліміт легкових автомобілів, що обслуговують центральні органи виконавчої влади та їх територіальні підрозділи. Цього разу список «кабмінівських» машин збільшився ще на 18 авто. Як передає агентство Інтерфакс, таке поповнення урядового автопарку зафіксоване у відповідній постанові Кабінету Міністрів від 13 вересня (№1167). Згідно з цим документом, центральний апарат Міністерства транспорту тепер буде обслуговувати 7 машин (раніше — 6 авто), Міністерства промислової політики — 8 (раніше Держкомітет промполітики обслуговувало максимум 6 машин), а територіальні підрозділи Головного контрольно-ревізійного управління — 558 автомобілів (раніше — 548). Загалом, тепер урядові структури буде обслуговувати максимум 4985 автомобілів. Як з’ясувалося, «без нових коліс» залишилися міністерство оборони, МВС, МНС, а також Держкомітет у справах охорони державного кордону.

Держава буде підтримувати тільки державні ЗМІ?

У четвер, повідомляє Інтерфакс-Україна, українські парламентарії прийняли у першому читанні законопроект «Про внесення змін у Закон України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів». Даний законопроект, зокрема, уточнює визначення державних та комунальних ЗМІ. До них, згідно із законопроектом, відносяться ЗМІ, засновником чи співзасновником яких виступають органи державної влади чи місцевого самоврядування. При цьому, згідно з документом, державна адресна підтримка буде надаватися тільки державним ЗМІ.

Лідери уподобань на Майдані

Днями Всеукраїнське молодіжне об’єднання «Молодь — надія України» оприлюднило спільні результати акції «Вибори на Майдані», що проводилася у центральних містах України протягом року — у Києві, Симферополі, Одесі, Полтаві, Донецьку, Дніпропетровську, Сумах, Чернігові, Вінниці, Черкасах, Рівному, Луцьку. Практично у всіх тестованих містах електоральні переваги наших співгромадян виглядали однаково — перше місце традиційно займає Комуністична партія України (крім Одеси та Києва, де більшість голосів було віддано відповідно Соціал-демократичній партії України (об’єднаній) та блоку «Наша Україна»), друге — СДПУ(о), третє найчастіше ділили Форум національного порятунку, Соціалістична партія України, блок «Наша Україна», Партія зелених України. Усереднені результати річних досліджень об’єднання виглядають таким чином: перше місце — КПУ (19,3% голосів), друге — СДПУ(о) (16,5%), третє — блок «Наша Україна» (12,6%), четверте — ПЗУ (12%) і п’яте — ФНП (7,7%), — повідомляє Наталія ТРОФІМОВА, «День».

У Хмельницькому, як в Естонії

У ті ж дні, коли, як повідомили ЗМІ, в Естонії сталося масове отруєння алкоголем із смертельним кінцем, хмельницькі податківці «закрили» три підпільних «точки» з розливу горілки та коньяку. «У гаражі на вулиці Геологів у Хмельницькому одна підприємлива громадянка організувала виготовлення коньяку «Белый аист», — заявив для «Дня» Роман Статкевич, перший заступник начальника управління податкової міліції ДПА у Хмельницькій області. Про «технологію»виготовлення пійла: «Хтозна який спирт розбавляла водою з відра і зафарбовувала якоюсь рідиною коричневого кольору. Ця ж громадянка збувала «продукт» на вулиці Геологів біля речового ринку. Хапали з рук, бо ж дешевше, ніж у крамниці». Поки що не відомо, скільки нещасних напилося того «коньяку» і що з ними сталося після того. Одначе начальник облуправління статистики Василь Скальський інформує, що «торік на території краю від випадкових отруєнь алкоголем преставилися 323 громадян, серед яких 274 — особи працездатного віку. Василь Скальський продовжив: «За сім місяців ц.р. від випадкових отруєнь алкоголем не стало 28 душ, що на 6 більше, ніж за відповідний торішній період». Погодився, що звітність не відбиває весь жах життєвих реалій. Поважний податківець вважає, що «наслідки від вживання отрути з наклейкою «Російська» чи «Белый аист» — то турбота інших органів, а наша ж справа така, щоб справляти податки». Випадку ж, коли хтось відповів за збут отрути, що призвела до смертельних наслідків, ні податківці, ні статистики не пригадали. Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День»

Газета: 
Рубрика: