Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Албанці залишили соціалістів при владі

27 червня, 2001 - 00:00

Офіційні результати парламентських виборів в Албанії досі не оголошені. Однак правляча Соціалістична партія вже заявила про свою перемогу. Опоненти соціалістів — Демократична партія на чолі з колишнім президентом Салі Берішею — звинувачують соціалістів у підтасовці результатів і навіть в організації провокацій.

Соціалістична партія та прем’єр Ілір Мета відкидають будь-які звинувачення у використанні нечесних методів заради перемоги. Соціалісти виграли минулі парламентські вибори 1997 року, коли країну лихоманило від виступів тисяч обманутих вкладників фінансових пірамід. Міжнародний валютний фонд задоволений антиінфляційними заходами албанського уряду та економічним зростанням у країні. Під час косовської кризи тримільйонна Албанія прийняла півмільйона біженців та надала свої порти та авіаційні бази для кориcтування НАТО, що також було зараховано Заходом на її користь. Однак країна залишається однією з найбідніших в Європі, безробіття тут становить приблизно 20%, а через корупцію, торгівлю жінками, зброєю та наркотиками, масову нелегальну еміграцію Албанію називають осередком злочинності на Балканах.

Як повідомив «Дню» головний редактор албанської газети «Інтервіста» Артан Крісто, Соціалістична партія швидше за все дійсно перемогла на парламентських виборах. На думку журналіста, це не так уже й погано для Албанії. Принаймні, за соціалістів менше проблем зі свободою слова, ніж за правого уряду. Соціалісти, до речі, підтримують ідею незалежності Косово і ухиляються від коментарів щодо подій у сусідній Македонії.

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: