Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

I радий би Китай у ВТО , та субсидії не пускають

23 травня, 2001 - 00:00

Китай приєднається до Всесвітньої Торговельної Організації ще до листопада. Такі сподівання висловив відповідальний за переговори Пекіну з ВТО Лун Юнту, заперечуючи чутки, ніби КНР навмисне створює перешкоди для свого вступу.

Уже протягом 15 років Китай намагається дійти згоди зі своїми торговельними партнерами. Минулого тижня заступник міністра із зовнішньої торгівлі Китаю Лун Юнту запропонував своїм колегам зі Сполучених Штатів ініціативу, в якій iдеться про субсидування аграрного сектора. Нині ця цифра становить п’ять відсотків від вартості продукції. Проте КНР прагне отримати у ВТО статус країни, що розвивається, аби у такий спосіб домогтися десятивідсоткового субсидування. Під час останньої зустрічі представники Китаю та США спинилися на 6-7-відсотковій субсидії. У деталі домовленості Лун, правда, не вдавався.

Попри всі досягнення, між тим, серед окремих експертів існують сумніви, що Пекін стане членом ВТО за планом — тобто вже восени цього року. Надто мало часу залишилося для здійснення всіх необхідних перевірок і виконання величезної паперової роботи, повідомила «Файненшл Таймс».

Антоніна ЩЕГЕЛЬСЬКА
Газета: 
Рубрика: