Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Україна пропонує свої можливості щодо енергетичної інтеграції Європи

25 квітня, 2001 - 00:00

У ці дні в Європейському парламенті проходила конференція «Україна—Європейський Союз». У конференції взяли участь високопоставлені представники ЄС, дипломатичних установ, міністр економіки України Василь Роговий, міністр закордонних справ Анатолій Зленко, заступник глави адміністрації Президента Анатолій Орел, члени Європарламенту. Серед обговорених питань — відносини між Україною та Євросоюзом, облаштування кордонів, міжнародна безпека. Для участі в конференції до Брюсселя прибув секретар Ради Національної безпеки та оборони України Євген Марчук. Учора відбулася його зустріч із послом Сполучених Штатів в Європейському Союзі Річардом Морнінгстаром (в 1995—1998 роках він був спеціальним радником з допомоги новим незалежним державам колишнього СРСР).

Свій виступ на конференції Євген Марчук присвятив енергетичному питанню («Політичні та міжнародні аспекти енергетики»). Починаючи свою доповідь, Євген Марчук відзначив: те, що називають політичною кризою в Україні не впливає на євроінтеграційний рух нашої країни. За його словами, через один-два місяці криза втратить свою гостроту та зникне ряд міфів, які існують зараз і які з’явилися раніше. Секретар РНБОУ висловив упевненість, що «входження України в Європейський Союз може бути ефективним за умов розвитку спільної діяльності енергетичних систем». Партнерська енергетична політика, за його словами, є однією з ключових складових подальшого економічного зростання в країнах Європи, до них відноситься і Україна. Є.Марчук нагадав про значні транзитні можливості нашої країни, зокрема, про її потужну газотранспортну систему. На сьогодні, переконаний секретар РНБОУ, практично без додаткових інвестицій існує можливість збільшити постачання природного газу до країн Центральної та Західної Європи на 20—25 млрд. куб. м на рік. Поки що ж, зазначив він, Україна самотужки реалізує проект будівництва української ділянки Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору. Є.Марчук наголосив, що перед подібними альтернативними проектами український шлях має суттєву перевагу — найменші витрати на транспортування. За підрахунками фахівців, транспортування високоякісної каспійської нафти українським шляхом практично в центрi Європи коштуватиме лише $5 дол. за 1 тонну. Для порівняння, транспортування маршрутом Баку—Джейхан на узбережжя Середземного моря коштуватиме понад $ 15 дол. за 1 тонну сирої нафти. Розуміння важливості України як транзитної країни висловили представник компанії «Шелл» та деякі депутати Європарламенту.

Секретар РНБОУ також нагадав про питання відновлення паралельної роботи енергосистем України і Росії та про те, що нині вирішується технічна проблема підстиковки української електромережі до мереж сусідніх країн Центральної Європи. Крім того, Є.Марчук запропонував представникам структур ЄС залучити Україну до енергетичного діалогу між Брюсселем та Москвою про збільшення постачання до Європи нафти та природного газу. За його словами, це дозволить вийти на спільні рішення щодо підвищення надійності постачання з одночасною мінімізацією економічних витрат на розвиток загальної системи транспортування енергоносіїв до Європи. Щодо активізації співпраці між Україною та Євросоюзом у питанні енергетики, Є.Марчук виділив чотири основні напрямки: аналіз світових тенденцій у сфері енергетичної безпеки в контексті забезпечення країн ЄС енергоносіями; нормативно-правове забезпечення ролі і місця України в інтеграційних процесах європейської енергетики, об’єднаній енергосистемі Європи; визначення механізмів економічної підтримки оптимальних шляхів транспортування енергоносіїв, диверсифікації постачання паливно-енергетичних ресурсів; інноваційні та інвестиційні проекти у сфері енергетики, особливо з енергозбереження.

Окремо секретар РНБОУ зупинився на питаннях, пов’язаних з Чорнобильською ядерною катастрофою. Є.Марчук підкреслив, що це рішення свідчить про розуміння Україною особливої стурбованості західного співтовариства станом безпеки ядерної енергетики. Водночас він наголосив, що «слід чітко усвідомлювати ціну такого рішення і негативні наслідки для економіки України».

Сьогодні Євген Марчук презентуватиме у штаб-квартирі НАТО Державну програму співробітництва України з Альянсом. (Раніше цей документ обговорювався на РНБОУ та був введений у дію Указом Президента наприкінці січня). Крім того, має відбутися зустріч секретаря РНБОУ з генсеком НАТО лордом Робертсоном, а також обговорення з послами країн-членів Альянсу перспектив партнерства з Україною і політичної ситуації у нашій країні.

Інф. «Дня»
Газета: