Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Україна залишиться «в Європі»

24 квітня, 2001 - 00:00

Учора ж президент ПАРЄ лорд Рассел-Джонстон на прес- конференції в Страсбурзі висловив свою впевненість, що Україна не буде виключена з Ради Європи. Він сказав, що резолюція Моніторингового комітету стала наслідком «глибокої стурбованості» ситуацією в Україні, порушеннями свободи слова та утисками, що їх зазанає опозиція в країні.

Доповідач ПАРЄ Ганне Северинсен, між тим, учора в інтерв’ю «Дню» заявила, що в Парижі на засіданні Моніторингового комітету вона пропонувала не виключення України з Ради Європи, а сильне попередження. Але її пропозицію було відхилено. Щодо звинувачень з боку українських політиків у заангажованості, а також у впливі на її точку зору нардепа Сергія Головатого пані Северинсен підкреслила, що її «погляд базується на власних даних, які я збирала впродовж шести років». Северинсен також нагадала, що за цей час вона відвідала Україну щонайменше 16 разів. Доповідачка визнала, що цінує думку Головатого, проте висновки робить сама після консультацій із багатьма іншими діячами. Щодо можливості російського варіанту, коли ПАРЄ ухвалила резолюцію з призупинення членства Росії, але Комітет міністрів РЄ її не підтримав. Пані доповідач висловила сподівання, що «резолюція з моїми поправками буде схвалена». «Нам слід пам’ятати, що стан із демократією у великій небезпеці. І я як доповідач відчуваю велику відповідальність за відкрите звітування, без дипломатичних обмірковувань ситуації».

Склад української делегації в Страсбурзі засвідчує, що в плани офіційного Києва не входить «розлучення» з ПАРЄ. Невипадковим, очевидно, було призначення на посаду представника України в Раді Європи заступника міністра закордонних справ Олександра Чалого. Прибув до Страсбурга також міністр Анатолій Зленко, що свідчить як про неординарну складність проблеми, так і про серйозне ставлення до її вирішення з української сторони.

Один із членів парламентської делегації України в ПАРЄ Роман Зварич на своїй минулотижневій прес-конференції підкреслив, що всі члени української делегації одностайно відстоюватимуть національні інтереси щодо рекомендації Моніторингового комітету виключити Україну з РЄ. Як повідомив УНІАН, Зварич висловив думку, що доповідачі ПАРЄ «є політично заангажованими й обслуговують внутрішню опозицію України, використовуючи трибуну ПАРЄ як інструмент вирішення проблем внутрішньої політики України». Він зауважив, що протягом двох останніх візитів в Україну спостерігачі ПАРЄ жодного разу не зустрілись з головою парламентського Комітету з дотримання прав людини Генадієм Удовенком, спілкуючись натомість з представниками громадських організацій та опозиції. Зварич наголосив, що доповідач ПАРЄ Ханне Северінсен порушила досягнуті під час її першого візиту до України домовленості з українською стороною про те, що вона не пропонуватиме жодних санкцій проти України, повідомив УНІАН.

Окрім того, перебуваючи у Литві, Президент країни Леонід Кучма нагадав європейському співтовариству про необхідність виконання своїх обіцянок — щодо допомоги України в закриттi ЧАЕС. На вчорашній прес-конференції в Вільнюсі, передає Інтерфакс-Україна, Леонід Кучма відзначив, що «в України ніколи не було великих сумнівів у необхідності закриття ЧАЕС», оскільки «її небезпека дуже велика». «Але ми також виходимо з того, що європейське співтовариство також повинно виконувати свої зобов’язання, як їх виконує Україна», — сказав глава держави.

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: