Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

12 квітня, 2001 - 00:00

Податковий кодекс розглядатиметься частинами

Комітет Верховної Ради з питань фінансів та банківської діяльності працює над проектом Податкового кодексу, який розглядатиметься парламентом за окремими розділами. За словами голови комітету Валерія Альошина, якщо цей проект буде схвалений парламентом, то друге читання першої частини Податкового кодексу, в якій визначаються ключові принципи концепції податкового законодавства України, може відбутися вже в травні 2001 року. На думку голови комітету, «з боку депутатів ВР було би вкрай невиправданим не схвалити проект Податкового кодексу в цілому до кінця 2001 року», повідомляє УНІАН. В.Альошин зазначив, що загальною тенденцією проекту Податкового кодексу є зниження ставок базових податків. Втім дискусія щодо конкретних ставок податків у комітеті ще не проводилася «через побоювання загальмувати в поточний момент роботу над більш концептуальними положеннями документа», сказав голова комітету. Серед дискусійних положень законопроекту він назвав принцип оподаткування фізичних осіб і зазначив, що у багатьох країнах світу платниками податків є лише фізичні особи з високим рівнем доходу, решта ж громадян від них звільняється, чим реалізується принцип перерозподілу доходів на користь соціально незахищених верств населення.

Чи може бути позика Світового банку аргументом на користь уряду?

«Через полiтичнi ризики» Україна зможе отримати 250 млн. дол. вiд Свiтового банку за Програмною системною позикою не в червні, а лише в третьому кварталi, що спричинить напругу з формуванням бюджету другого кварталу. Про це вчора повiдомив перший вiце-прем’єр-мiнiстр Юрiй Єхануров. Він уточнив, що у випадку відставки уряду ці кошти надійдуть не раніше другого кварталу 2002 р. Як передає кореспондент УНІАН, вiце-прем’єр зазначив, що наступного понедiлка 16 квітня урядова делегацiя мала розпочати у Вашингтонi переговори щодо надання Українi цього кредиту, «але уряд через певнi полiтичнi ризики не змiг цього зробити». Водночас Ю.Єхануров висловив сподiвання, що «уряд залишиться працювати у цьому складi», i, не дивлячись на ризики, бюджет другого кварталу буде виконано.

«Яблуко» бачить підстави для відставки Ющенка

«Є всі підстави для зміни і Кабінету Міністрів, і особисто Ющенка», — повідомив учора член фракції «Яблуко» (яка входила до парламентської більшості) Олександр Чародєєв, передає УНІАН. У той же час він зауважив, що «і в подіях, пов’язаних із діями опозиції, є безумовна вина прем’єра, оскільки той, як і в цілому у складних ситуаціях, не виявив власної чіткої позиції». Член фракції КПУ Георгій Крючков повідомив, що його фракція «вже зібрала 147 підписів» під вимогою відставки Ющенка. За його словами, у питанні щодо відставки уряду до комуністів (фракція налічує 112 депутатів) приєдналися члени Селянської партії та інші.

До речі, представники делегації Європарламенту вважають, що збереження уряду Ющенка — важливо для продовження реформ, як заявив журналістам голова делегації Ян Вірсма. Однак він при цьому зауважив, що ЄС може робити власні висновки, але буде втручатися до внутрішніх справ тєї чи іншої країни.

Карпати потребують державного захисту

Голови західноукраїнських обласних організацій «Демократичного союзу» звернулися до Л.Кучми, І.Плюща та В.Ющенка з пропозиціями щодо вирішення екологічних проблем Закарпаття. Зокрема, Президентові України запропоновано призначити спеціальне засідання РНБО щодо еколого-економічних проблем Карпатського регіону; ініціювати комплексні дослідження екосистеми українських Карпат; забезпечити ухвалення Державної програми рекреаційних заходів у Карпатах та переорієнтацію регіонального господарчого комплексу на екологічно безпечні види діяльності. Голові ВР запропоновано ініціювати ухвалення законів про розширення території природно-заповідного фонду та запровадження у гірській частині Карпат еколого-економічної зони із наданням відповідних пільг суб’єктам господарництва, що розвивають безпечні види діяльності. Уряду пропонується заслухати Держкомітет лісового господарства та вжити заходів для переорієнтації його діяльності на лісовідновлення та лісорозведення; запровадити обмеження на вивезення кругляку та напівфабрикатних лісоматеріалів за межі області одночасно з розробкою і реалізацією програми розвитку підприємств деревообробного спрямування, вжити заходів щодо дотримання десятирічного мораторію на суцільну вирубку лісів.

Шукач металів знайшов набої

Активний збирач кольорових металів Петро Б., який у лютому цього року знайшов радіоактивну трубу, на досягнутому не зупинився. 10 квітня він відкопав під загорожею однієї з військових частин, дислокованої в Івашківцях, передмісті Хмельницького, 635 набоїв — кулеметних, автоматних, до пістолета Макарова. І цього разу Петро вчинив так, як підказувало йому громадянське сумління. Повідомив про результат своїх пошуків за вже відомою йому адресою — до обласного штабу з надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення. Отож на місце знахідки тут-таки прибули фахівці. Відкопали ще 70 штук набоїв, — повідомив кореспонденту «Дня» Михайлові ВАСИЛЕВСЬКОМУ голова Хмельницької райдержадміністрації Володимир Цимбалюк. Фахівці висунули версію, що на вказаній ділянці ще далеко не все відкопано. Отож до приїзду саперів встановлено цілодобову охорону «об’єкта» міліцейським нарядом. Інші служби зацікавилися «походженням» арсеналу. Пошуки того, хто вкрав набої і закопав за загорожею, ускладнюються тією обставиною, що на місті дислокації військової частини донедавна був склад боєприпасів. Що ж до Петра Б. із Великої Колибані, що межує із селом Івашківці, то він, натхнений успіхами, продовжує пошуки кольорових металів. Він упевнений, що найнесподіваніші знахідки ще попереду.

Газета: 
Рубрика: