Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кабінет Ющенка відзвітує 17 квітня

i буде жити до березня 2002 року?
3 квітня, 2001 - 00:00

Звіт уряду вивчається зараз у двох комітетах Верховної Ради: з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій і з питань соціальної політики і праці, повідомив вже на погоджувальній раді фракцій і груп перший віце-спікер Віктор Медведчук. Ці комітети повинні підготувати відповідну резолюцію, яка може бути готова не раніше 17 квітня. Перший віце-спікер відмітив, що, на його думку, 45 хвилин для звіту уряду буде недостатньо. Він вважає, що під час обговорення повинні висловитися всі комітети Верховної Ради.

Нагадаємо, що спочатку звіт уряду планувався на 10 квітня. Більшість оглядачів вважали, що звітування може закінчитися відставкою Кабінету Ющенка. Однак у цей день було вирішено заслухати інформацію Кабінету Міністрів про освітню реформу.

Наприкінці минулого тижня Віктор Медведчук заявив, що ніяких дій, які могли б привести до відставки Кабінету Міністрів, за підсумками звітування уряду про свою роботу у 2000 році з боку Верховної Ради «бути не може»: «Навіть якщо парламент, оцінюючи роботу уряду за 2000 рік, визнає її незадовільною, Кабінет Міністрів буде продовжувати працювати на чолі з Віктором Ющенком». Він відмітив, що для вираження недовіри уряду, що означає фактично його відставку, існує процедура, передбачена статтею 87 Конституції України. Для цього необхідно зібрати 150 підписів народних депутатів, поставити це питання на порядок денний, заслухати уряд і ухвалити відповідне рішення. «На сьогодні немає даних про те, що хтось ініціює відставку уряду в парламенті. Це я можу гарантувати як один із керівників Верховної Ради», — підкреслив перший віце- спікер.

В. Медведчук зазначив, передає УНІАН, що в окремих депутатів може з’явитися бажання ініціювати питання відставки уряду, якщо Кабінет Міністрів не буде співробітничати з парламентом і його більшістю. Однак «останнім часом уряд йде назустріч парламенту», дуже активно співробітничає у питанні прийняття політичної угоди, спираючись на принцип коаліційності уряду.

Минулої п’ятниці на зустрічі з послом Франції в Україні Паскуалем Фієскі Медведчук заявив, передає Інтерфакс-Україна, про можливість підписання на цьому тижні політичної угоди про співпрацю між урядом і парламентською більшістю. З його слів, спільна робоча група з підготовки цього документу вже «вийшла на фінішну пряму». Третя частина цього документу торкається кадрових призначень в уряді. Так із парламентом повинні узгоджуватися кандидатури на посади глав міністерств і обласних державних адміністрацій. Разом з тим, в угоду включено пункт про те, що парламент не буде ініціювати відставку уряду до березня 2002 року. «Йде нормальний договірний процес, ніхто нічим не торгує — ані портфелями в уряді, ані підтримкою уряду депутатськими групами і фракціями», — сказав В.Медведчук.

Інф. «Дня»

На вчорашньому засіданні Координаційної ради парламентської більшості вирішено заслухати звіт уряду 17 квітня, повідомив для Інтерфакс-України керівник фракції «Реформи-Конгрес» Віктор Пинзеник.
Газета: 
Рубрика: