Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Друге пришестя «Буржуя» на каналі «1+1»

16 лютого, 2001 - 00:00

Канал «1+1» і компанія «НТВ-ПРОФІТ» завершили зйомки продовження серіалу «День народження Буржуя».

Самим своїм успіхом серіал «День народження Буржуя» вже мав на увазі продовження. Тим більше що в останній серії «Дня народження-1» виразно простежувалось те, що суперництво між Буржуєм (Валерій Ніколаєв) та Кудлою (Андрій Смоляков) ще не закінчене. Слава, що впала на творців серіалу, змусила продюсерів Олександра Роднянського та Ігоря Толстунова ініціювати продовження проекту, сценариста — написати історію нових пригод Буржуя, знімальну групу — знову об’єднати свої зусилля.

Юрій Рогоза пише ще більш загадкову, інтригуючу і криваву історію. Причому Юрій готовий до найвідчайдушніших кроків, зокрема вбивства головних героїв, які вже полюбилися. Так, наприклад, красуня Аміна (Ірина Апексимова) назавжди зникне із серіалу.

А ось образ Буржуя стане набагато складнішим, а отже й цікавішим. Сам Валерій Ніколаєв казав після першої частини фільму, що не дуже задоволений певною однозначністю свого персонажа. Тепер у ньому проявляться й жорсткі сторони. Отже, Кудла матиме гідного противника.

Горда і неприступна Аміна зникла, але з’являться дві нові героїні, ролі яких виконують Наталя Доля, актриса Театру російської драми ім. Лесі Українки, та кіно- й театральна актриса Вікторія Малекторович.

Як не дивно, більшість глядачів набагато більше переймаються долею підступного і непередбачуваного Артурчика (Дмитро Шевченко). Можете не хвилюватися: такі, як він, виплутуються з будь-якої ситуації. Так само, як і Кудла, він збирається мститися. Звичайно, в менших масштабах, але з вельми відчутними наслідками.

Інша справа — Гіві (Віктор Степанов). Знаменитий актор, який зіграв такого титана думки, як Михайло Ломоносов, і народного героя Єрмака, знявся в серіалі, незважаючи на травму ноги. Тепер стає зрозуміло, чому його ролі справляють таке сильне враження: адже й сам Степанов відзначається такою ж людською потужністю, що і його персонажі.

Найцікавіше ж у серіалі залишилося поза сценарієм. Адже «Буржуй» знімався як сучасне кіно, і Анатолій Матешко при зйомках продовження сміливо йшов на різні кіношні експерименти. Цікавий персонаж, надзвичайний ракурс, нетиповий акторський хід віталися на «ура». Знімальна група з кожним днем дедалі більше входила у смак, і серіал було зроблено надзвичайно швидко і легко.

Отже, на нас чекає продовження вже відомого популярного й улюбленого фільму, знятого справжніми професіоналами. Але головне, що «День народження Буржуя» дав поштовх до створення хорошого українського багатосерійного фільму. Принаймні показав, як це слід робити.

Анастасія ЧЕНЦОВА
Газета: 
Рубрика: