4 січня, 2001 - 00:00
Виявилося, що у любителів кави куріння підвищує ймовірність розвитку раку сечового міхура в три рази, тоді як у людей, які не п’ють кави — в сім разів. Ці дані були опубліковані в свіжому номері Journal of Epidemiology and Community Health.
Куріння вважається основною причиною раку сечового міхура. На думку експертів, з курінням пов’язана кожна друга подібна пухлина у чоловіків і кожна третя — у жінок. У тих, що кинули курити ризик раку істотно знижується вже через два-чотири роки. Деякі онкологи піддають сумніву сприятливий ефект кави. Так, немає даних про протипухлинну дію інших напоїв, що містять кофеїн. Однак всі згодні з тим, що кращий метод профілактики раку сечового міхура — це повна відмова від куріння.
Газета:
Рубрика: