Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

До канонічного визнання Українського православ’я зроблено ще один важливий крок

26 грудня, 2000 - 00:00

19 грудня 2000 року повноважна делегація Верховної Ради України на чолі з народним депутатом академіком Ігорем Юхновським зустрілася у Константинополі (Стамбул) зi Вселенським Патріархом Варфоломієм I. До складу делегації входили народні депутати Ігор Осташ, Павло Мовчан, Іван Діяк, Костянтин Ситнік, Василь Червоній, Тарас Чорновіл, а також архієпископ УПЦ КП Даніїл. На зустрічі був присутній Надзвичайний і Повноважний посол України в Турецькій республіці п. Моцик.

Делегація передала Вселенському патріарху звернення, у якому від імені 240 народних депутатів України висловлюється підтримка нових важливих кроків Вселенської патріархії щодо сприяння об’єднанню Українського православ’я і канонічного визнання Української Помісної Православної Церкви. Ігор Юхновський передав також запрошення від голови Верховної Ради України Івана Плюща відвідати Україну у зручний для Патріарха час.

Вітаючи делегацію, Вселенський патріарх, зокрема, сказав: «Мета вашого візиту священна, бо вона передбачає відновлення православної церкви в Україні. Усі зацікавлені в єдності Української православної церкви. Ми повинні знайти безболісний шлях вирішення цього питання. Якщо Москва остаточно відмовиться прийняти необхідне рішення, Вселенський Патріархат одноосібно вирішить питання канонічності української церкви».

Делегація виклала Патріарху своє бачення подальших кроків, які б дали змогу в найкоротший термін завершити процес канонічного визнання Української Помісної Церкви. Делегатами було запропоновано:

— Якнайшвидше розглянути і вирішити питання реабілітації і визнання українських єпископів, які були несправедливо репресовані Московським патріархатом за свою діяльність на користь незалежності Української церкви (патріарх Філарет, а також митрополити Андрій і Яков). Повернення канонічності цим трьом ієрархам автоматично робить канонічними єпископів, висвячених цими трьома архієреями, і все духовенство. У результаті обидві частини Українського православ’я — УПЦ КП і УПЦ МП стають формально канонічними. В зв’язку з цим стає цілком реальним скликання, під пастирським благословенням Вселенського патріарху, об’єднавчого собору Українських православних церков, канонічність якого не зможе заперечити ні Московська, ні інші патріархії, а також вибори Патріарха єдиної Помісної Української Православної Церкви.

— Надати відповідь Голові Верховної Ради України стосовно його запрошення. І, якщо відповідь буде позитивною, у найближчі два тижні прислати до Києва делегацію Вселенського Патріарха, яка б вивчила становище православ’я в Україні й зайнялася підготовкою візиту Вселенського Патріарха.

— Зі свого боку Верховна Рада України зобов’язується підтримувати Вселенського Патріарха в його стараннях укріплення становища Вселенської патріархії в Турецькій республіці.

У розмові з Патріархом було підкреслено, що всі згадані вище заходи вкрай важливо було б здійснити до приїзду в Україну Папи Римського.

Під час візиту народні депутати висловили також інші пропозиції і передбачення стосовно подальшого розвитку процесу об’єднання та канонізації Українського православ’я. Так Костянтин Ситник зауважив, що для прискорення реабілітації українських митрополитів необхідно направити до України комісію Константинопольської патріархії, яка б вже зараз готувала документи з цих питань; а паралельно можна продовжувати переговори з Москвою і обговорення питання в Синоді. Депутат Іван Діяк спрогнозував вплив об’єднання двох церков на УПЦ (МП): «Я представляю східну частину України, де основна частина віруючих відноситься до УПЦ МП. Мені часто приходиться зустрічатися як із віруючими, так і зi священнослужителями. Всі вони готові перейти в підпорядкування Київського патріархату або в Єдину Українську Помісну Церкву. Між тим, РПЦ оголосила Київський патріархат неканонічним, а її митрополитів відлучила від церкви. Як тільки буде знята анафема з митрополитів, перехід приходів Московського Патріархату до УПЦ КП відбуватиметься дуже активно, — за заявою самих священнослужителів і церковних громад».

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туреччині Моцик проінформував Патріарха Варфоломія I про те, що Президент України Леонід Кучма, у відповідності з домовленостями, досягнутими на минулій зустрічі, підписав і направив листа, у якому запрошує Його Святість відвідати Україну у зручний для нього час і підтверджує свою позицію щодо готовності створити можливості для роботи повноважних делегацій від Вселенського Патріарха Варфоломія I і Московського Патріарха Алексія.

Зі свого боку Вселенський патріарх Варфоломій I запевнив українських парламентарів, що Константинопольська Патріархія і він особисто роблять все можливе, щоб повернення Українській Православній Церкві її законних прав і канонічне входження її до світового православ’я завершилося якомога скоріше. На закінчення Патріарх сказав: «Ми не можемо відразу детально визначитися щодо усіх піднятих Вами питань. Без Священного Синоду це просто неможливо. З іншого боку, дай Бог, щоб Москва направила змішану комісію. Моя делегація обов’язково прибуде. Я хочу приїхати до Києва, щоб благословити спільне рішення Константинополя, Києва і Москви. Адже, задоволення інтересів Української церкви не повинно привести до розколу в православ’ї. Я домовився з Президентом України паном Кучмою про те, що він направить листи iз запрошеннями до Стамбула і до Москви, але я листа не одержав».

Делегація народних депутатів, що відвідала Вселенського патріарха, вважає за необхідне підтримувати надалі зусилля Вселенського патріарха стосовно створення Помісної церкви в Україні. Для того здійснити візити народних депутатів до патріархів інших Православних церков — Румунії, Болгарії та інших .

Підготувала, за матеріалами «Звіту» народного депутата Ігоря ЮХНОВСЬКОГО про зустріч зi Вселенським патріархом, Клара ГУДЗИК, «День»
Газета: 
Рубрика: