Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Що можна довести силою?

22 листопада, 2000 - 00:00

Якщо відкликання єгипетського посла потягне за собою і зміну офіційної позиції Каїра, який на відміну від багатьох арабських держав наполягав не на збройному, а саме на мирному вирішенні конфлікту, то можна чекати ще більшого зростання напруги на Близькому Сході. Зрозуміло, що ймовірність такої зміни досить низька. У цьому плані не останню роль зіграють Сполучені Штати, чия позиція в близькосхідному питанні лишається незмінною. Проте дипломатичний демарш Єгипту встиг збентижити багатьох.

Ізраїль наразі продовжує дотримуватися своєї досить жорсткої політики щодо Палестини — основні в’їзди-виїзди до палестинських поселень перекриті, на будь-яку акцію з боку повстанців Ізраїль відповідає власними атаками. Останні ракетні обстріли, які й спричинили до відкликання єгипетського посла, були відповіддю на вибух бомби, підкладеної нібито палестнцями, на шляху шкільного автобуса зі школярами, унаслідок чого загинуло два вчителі і було поранено більше 12 дітей. Один із журналістів Ізраїлю, коментуючи тактику ракетної «помсти» ізраїльського прем’єр- мінiстра Ехуда Барака зазначив: «Зараз Барак хоче довести Арафатові силою, що ніщо не доводиться силою».

Учорашній день був переповнений такими «доказами»: у двох районах Сектора Газа, якраз де Ізраїль проводив позавчора ракетні атаки з вертольотів, тривали перестрілки між ізраїльськими солдатами та палестинськими повстанцями. Ізраїль також продовжує тримати в блокаді місто Газа, залишивши понад мільйон його жителів без постачань продовольства і пального. На дорогах учора вишикувалися довгі черги палестинських автомобілів iз надією на купівлю бензину.

Досі незрозуміло, яким буде рішення генсека ООН Кофі Аннана — відсилати міжнародні сили в регіон для врегулювання складної ситуаціії чи ні. Посол палестинців в ООН Аль Кідва сказав, що ракетні удари в понеділок зробили завдання Аннана ще складнішим. Кідва додав при цьому, що тепер всі розуміють необхідність докласти зусиль у пошуках мирного рішення (просто кажучи — палестинська сторона наполягає на введенні цих самих сил). Ізраїль же досі виступає категорично проти.

ДО РЕЧІ

Україна з самого початку трагічних подій на Близькому Сході — майже два місяці тому — рішуче виступає за мирне вирішення конфлікту. Про це на вчорашньому брифінгу повідомив керівник прес- служби Міністерства закордонних справ України Ігор Грушко. Щодо залучення міжнародних спостерігачів до вирішення кризи, «Україна погодиться тільки у випадку взаємної згоди і Палестинської Автономії, й Ізраїлю», — підкреслив Грушко.

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: