Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ющенко в Польщі

Повільно реагуєте — змінюйте тактику
27 жовтня, 2000 - 00:00

Прем’єр-міністр України Віктор ЮЩЕНКО знаходиться сьогодні з дводенним офіційним візитом у Республіці Польща, де був прийнятий президентом Олександром КВАСЬНЄВСЬКИМ, і провів переговори з прем’єр-міністром Єжі БУЗЕКОМ, міністром закордонних справ Владиславом БАРТОШЕВСЬКИМ та іншими урядовцями цієї країни.

Як повідомив напередодні радник прем’єр-міністра України Зиновій БУЦЬО, одним iз питань українсько-польських переговорів стане будівництво газоповоду в обхід України. Він наголосив, що раніше керівництво цiєї країни не підтримувало проект будівництва газової «перемички» між Словаччиною і Польщею, проте, згідно з останньою заявою польського президента Олександра КВАСЬНЄВСЬКОГО, Польща може дати згоду, обумовивши, що проект здійснюватиметься за можливої участі України в ньому.

У цьому зв’язку експерти «Дня» сумнівалися, чи зможе В.Ющенко не зациклюватися на зміні позицій польського керівництва, а докласти зусиль до того, щоб використати на користь України можливості, які відкриваються в разі її приєднання до країн, в тому числі й членів Європейської Співдружності, що планують заходи з підвищення безпеки газопостачання Європи. На жаль, позиція України щодо будівництва газопроводу в обхід її території, за словами В.Ющенка, незмінна. Він зазначив, що газотранспортна система України дозволяє «на вході проводити 270 млрд. куб. м газу, а на західному кордоні — прокачку традиційним покупцям 170 млрд. куб. м». При цьому він наголосив, що обсяги транзиту через український газопровід в останні роки свідчать, що українська газотранспортна система задіяна лише на 30%.

В.Ющенко вважає, що невеликі капіталовкладення дадуть можливість посилити пропускну спроможність українського газопроводу на 60-70 млрд. куб. метрів, а питання будівництва газопроводу в обхід не залежить від «пропускної спроможності діючої газотранспортної системи». За його словами, Україна може говорити про підвищення ефективності цієї системи десь на 30-70%, повідомляє УНІАН.

Схоже, ці аргументи не справили великого враження на польського прем’єра, і він лише повторив свою пропозицiю провести мiжурядову конференцiю в європейському масштабi за участю всiх зацiкавлених сторiн, на якiй мали б обговорюватись питання європейської газотранспортної системи, а також «конкретна фiнансова користь від будiвництва такої системи». Польща, сказав керівник уряду, чекає «відповіді від європейських країн» на цю пропозицію. При цьому Єжи Бузек так і не дав чіткої відповіді: дозволить Польща «Газпрому» обійти Україну чи ні. Поки що прем’єри домовилися про створення робочої групи (яку очолять віце-прем’єри з питань економіки) з метою опрацювання спільної позиції щодо російської обхідної труби. Проте очевидно, що це не допоможе Україні залишитись монополістом на європейському ринку газового транзиту з Росії. Польща це вже зрозуміла. Отже, час міняти тактику.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: