Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про нас

7 жовтня, 2000 - 00:00

Проект будівництва газопроводу в обхід України через Польщу і Словаччину найближчими днями набуде реальних контурів. Як стало відомо «Сегодня», в Москві на кінець тижня заплановано зустріч представників «Газпрому» з основними покупцями російського газу — компаніями «Газ де Франс», «Рургаз», «Вінтерсхалл» та ЕНІ. За її результатами будуть створені робочі групи для детального вивчення проекту. Хоч «Газпром» з початку літа вже провів з європейськими партнерами чотири раунди переговорів (у Берліні, Франкфурті, Парижі та Римі), ніяких документів досі підписано не було. Також не визначені джерела фінансування будівництва і список компаній-учасниць проекту. Тим часом залишається невирішеним головне питання — чи існує економічна доцільність (враховуючи те, що в даний момент, як запевняє українське керівництво, Україна повністю припинила несанкціонований відбір російського газу) будівництва нового газопроводу в Європу, який, за найскромнішими оцінками, обійдеться в мільярд доларів. На думку експертів, забезпечити його повне завантаження буде дуже складно.

«Сегодня», 3 жовтня

Можна передбачити, що новий міністр закордонних справ України Анатолій Зленко приділятиме більше уваги співробітництву Києва з Москвою, не стане в Брюсселі говорити про військові загрози Україні з півночі і публічно давати непривабливі оцінки професійним якостям високопоставлених російських дипломатів. З приходом нового міністра відносини України і Росії можуть стати більш динамічними і передбачуваними. У той же час багато які експерти вказують на те, що російсько-українському співробітництву за останні роки завдано непоправного збитку. Між Москвою та Києвом не стало «особистісного» чинника, коли російських і українських політиків пов’язували не тільки службові відносини, але й особиста дружба. Вдалий приклад таких відносин у минулому — дружба Сергія Ястржембського і покійного Олександра Разумкова, які свого часу очолювали змішану російсько-українську комісію при президентах двох країн.

«Независимая газета», 3 жовтня

Під час переговорів із головою Єврокомісії Романо Проді і канцлером Німеччини Герхардом Шрьодером росіяни висловилися за необхідність будівництва другого газопроводу, який поставлятиме газ до Західної Європи. Траса нового газопроводу оминатиме Україну, яка, як твердять росіяни, не може підтримувати у належному стані інфраструктуру і поки матиме монополію на транспортування, може блокувати поставки. Гі Гантле, речник комісара ЄС із енергетичих питань Лойоли де Паласіо, сказав, що ЄС визнає ці аргументи. Опрацьовано вже сім варіантів трасгазопроводу, з яких жоден не проходить через Україну. Речник визнав, що наразі керівництво ЄС не консультувалося стосовно своїх намірів з урядами Польщі та України. «Участь Польщі в цьому проекті залежить від її властей. Якщо вона не захоче в ньому брати участь, то газопровід пройде поза межами Польщі», — сказав він, зазначивши, втім, що ЄС звернеться у цій справі до Польщі, якщо проект буде детально опрацьовано. Польські і українські власті побоюються, що будівництво газопроводу, який оминатиме Україну, позбавить цю країну сильного козиря на переговорах із Росією. Траса нового газопроводу також важлива для Польщі: його проходження через нашу територію збільшило б стратегічне значення Польщі для Заходу.

«Жеч Посполіта», 5 жовтня

Підготував Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: