Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

7 жовтня, 2000 - 00:00

Японію учора «трясло»

Найстрашніший землетрус за останні п’ять років стався учора в Японії. 12 чоловік поранено, троє з них було ледь врятовано з-під завалів. Найсильніші поштовхи були зафіксовані в шістьох префектурах (областях) країни. У місті Гінохо маленький шпиталь так «трясло», що медперсонал змушений був евакуювати з приміщення 80 пацієнтів. У багатьох будівлях від поштовхів з’явилися тріщини. Щонайменше сталося десять обвалів, спричинених землетрусом, у гірських районах. Одна із залізничних колій унаслідок цього виявилася заблокованою. Дванадцять будинків були зруйновані. Було припинено постачання електроенергії до 9300 будинків.«Трясло так сильно, що не можна було навіть встояти», — розповів АП Синихі Нагамі, речник уряду. Потужність учорашнього землетрусу сягала 7,3 бала. Незважаючи на силу землетрусу, уздовж берега Японського моря цунамі не сталося. У 17 січня 1995 році в Кобе, у Японії, унаслідок руйнівного землетрусу загинуло 6425 осіб.

Ізраїльські сили перекрили кордони Сектора Газа і Західного Берега

Ізраїльська армія перекрила кордон Західного Берега і Сектора Газа, щоб не допустити проникнення палестинців на ізраїльську територію. За словами військових, ця міра продовжиться до вечора в понеділок — закінчення свята Йом Кіпур — одного з найсвятіших днів єврейського календаря. Ця міра приймається регулярно напередодні великих релігійних свят в Ізраїлі, щоб запобігти можливим атакам з боку войовничих палестинців. Зараз ситуація залишається досить напруженою після декількох днів зіткнень між палестинцями та ізраїльськими силами безпеки. Воєнізоване ісламістське угруповання закликало сьогодні до проведення відкритої конфронтації, через що ізраїльські війська знаходяться у стані підвищеної готовності. Близько 70 чоловік, переважно арабів, загинули за кілька днів відкритого протистояння. Ясир Арафат закликав міжнародне співтовариство провести незалежне розслідування подій останніх днів, однак ізраїльський прем’єр рішуче відкинув цю вимогу. У четвер Барак закликав палестинського лідера, або продовжити мирні переговори, або постати перед обличчям ескалації насильства.

Росія — «істотний виняток»

Сполучені Штати заявили, що Росія продовжує надавати Іранові допомогу в розробці ядерного потенціалу, незважаючи на спроби Вашингтона обмежити доступ Тегерана до військової технології та обладнання. Високопосадовий представник Держдепартаменту Роберт Ейхорн сказав у підкомітеті сенату, що ряд країн, серед яких — Китай і Україна, відмовилися від продажу Іранові ядерних технологій, однак Росія залишається одним, вельми істотним винятком, повідомила Бі-Бі-Сі. Як сказав Ейхорн, який є помічником держсекретаря з питань непоширення ядерної зброї, допомога Москви Іранові у створенні ним дієвої ядерної програми останніми роками зросла.

Газета: 
Рубрика: