Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Основні напрямки діяльності Спілки лідерів місцевих та регіональних влад України у 2000 — 2001 рр.

4 жовтня, 2000 - 00:00


Затверджено II Всеукраїнським з’їздом Спілки лідерів місцевих та регіональних влад України 9 вересня 2000 року

Участь Спілки лідерів у розробці та здійсненні загальнодержавної політики.

1.1. Визначити та відстоювати позицію Спілки лідерів щодо конституційного процесу в Україні, підготувати відповідні пропозиції і надіслати їх до Комісії з підготовки змін до Конституції України та інших законопроектів, що випливають з рішень всеукраїнського референдуму за народною ініціативою. Членам Спілки лідерів, які є членами Комісії, під час обговорення змін до Конституції відстоювати пропозиції Спілки, перш за все — щодо порядку формування та функцій другої палати парламенту України.

1.2. Звернутися до Верховної Ради України та Ради регіонів при Президентові України з клопотанням врахувати при розгляді питання регіональної політики положення проекту Концепції державної регіональної політики України, підготовленого Спілкою лідерів.

1.3. Внести на розгляд Президента України пропозиції щодо створення центрального органу з питань регіональної політики при Президентові України.

2. Зміцнення правової основи регіонального розвитку та місцевого самоврядування, сприяння веденню законопроектної роботи та проведення громадської експертизи законопроектів.

2.1. Добиватися прискорення прийняття Верховною Радою України законів з питань розвитку регіонів та місцевого самоврядування, проекти яких вже внесено на її розгляд, зокрема, проектів законів України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», про комунальну власність, про службу в органах місцевого самоврядування, про статус депутатів місцевих рад. Доручити Секретаріату Спілки забезпечити участь Спілки лідерів у розробці та обговоренні законопроектів з усіх питань, що стосуються розвитку регіонів та місцевого самоврядування.

2.2. Підготувати пропозиції Спілки лідерів щодо шляхів прискорення адміністративної реформи, розробки та реалізації концептуальних засад реформи адміністративно-територіального устрою, реформи міжбюджетних відносин, програми підтримки і розвитку місцевого самоврядування.

2.3. Сформулювати та внести до Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України пропозиції щодо законодавчого розмежування повноважень між центральними органами виконавчої влади, місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування.

2.4. Ініціювати розгляд Кабінетом Міністрів України питання про прискорення передачі до комунальної власності об’єктів державної власності.

3. Сприяння зміцненню матеріальної та фінансової самодостатності регіонів та територіальних громад.

3.1. Підготувати пропозиції Спілки лідерів щодо основних принципів бюджетної політики та добиватися їх врахування Кабінетом Міністрів України при підготовці проекту Державного бюджету України на 2001 рік.

3.2. Визначити позицію Спілки лідерів щодо проекту Державного бюджету України на 2001 рік, який буде внесено Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради України, і щодо проекту Бюджетного кодексу України та відстоювати її при обговоренні проектів у Верховній Раді України.

4. Розвиток співробітництва, сприяння налагодженню партнерських відносин між різними органами і гілками влади.

4.1. З метою більш повного врахування інтересів регіонів і територіальних громад при підготовці Указів Президента України, Законів України, Постанов Кабінету Міністрів практикувати підготовку спільних заяв та звернень до вищих органів державної влади від Національної Ради Спілки лідерів, Правління Асоціації міст України, Правління Української Асоціації місцевих та регіональних влад і Правління Асоціації сільських, селищних та міських рад України.

4.2. Продовжити практику проведення спільних засідань і прийняття спільних рішень Національної Ради Спілки лідерів, Правління Асоціації міст України, Правління Української Асоціації місцевих та регіональних влад і Правління Асоціації сільських, селищних та міських рад України для обговорення найважливіших питань політичного життя країни, подальшого вдосконалення системи регіонального та місцевого самоврядування.

4.3. Всебічно сприяти, в разі виникнення, розв’язанню конфліктних ситуацій між місцевими органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування.

5. Організаційні питання.

5.1. Продовжити роботу щодо створення місцевих осередків Спілки лідерів та залучення до неї нових членів.

5.2. Проводити опитування членів Спілки лідерів з найважливіших питань регіонального будівництва і розвитку місцевого самоврядування.

5.3. Вивчати і розповсюджувати досвід місцевого самоврядування (вітчизняний та зарубіжний), здійснювати інформаційну, консультативну, просвітницьку діяльність для представників органів місцевого самоврядування, проводити конференції, семінари, «круглі столи» тощо.

Газета: 
Рубрика: