Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Глобальному селу» потрібен мир

Хоча б під час Олімпіади
12 вересня, 2000 - 00:00


Президент Греції Константинос Стефанопулос закликав міжнародну спільноту використати всі легітимні засоби для підтримки дотримання Олімпійського перемир’я під час цьогорічних сімнадцятих Олімпійських ігор, які відбудуться від 15 вересня до 1 жовтня в австралійському місті Сiдней. «Закликаю скласти всю зброю і припинити всі воєнні приготування між країнами і народами, що перебувають у стані конфлікту чи на порозі конфлікту, хоча б на період проведення Ігор, та, сподіваємось, і після їх завершення», — йдеться у листі-зверненні президента країни—батькіщини олімпійського руху, переданому «Дню» послом Греції в Україні. До речі, 1999 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення про дотримання Олімпійського перемир’я, яке підтримало 180 країн. Ця ухвала спонукає держав- членів ООН поважати, індивідуально й колективно, Олімпійське перемир’я та прагнути мирного врегулювання всіх міжнародних суперечностей дипломатичним шляхом, згідно із засадами і цілями Хартії Об’єднаних націй, нагадує пан Стефанопулос. Грецький президент наголошує, що у часи античності існувало правило припиняти усілякі конфлікти за сім днів до початку Олімпійських Ігор, на час проведення самих Ігор і на сім днів після їхнього завершення. На думку пана Стефанопулоса, Олімпійське перемир’я символізувало унікальну цінність спорту як способу мирного суперництва і співіснування між людьми, навіть тими, хто вважав, що існуючі між ними суперечності непереборні настільки, що змушують їх воювати. У нашому «глобальному селі» зв’язок між найбільшою спортивною і культурною подією — Олімпійськими Іграми і зміцненням миру — стане джерелом сильного натхнення для наступних поколінь нашої планети наголошує президент Греції у своєму посланні. А на олімпійскьих стадіонах, звичайно, буде панувати справжня боротьба. Україна — мирна держава, але наші атлети заряджені на перемогу.

Роман ВІРАСТЮК, капітан української олімпійської збірної з легкої атлетики:

— Вирушаю до Сіднея з настроєм боротися. Боротися до останньої спроби. Намагатимусь показати якомога найкращий результат. Побачимо, як на нас усіх вплине акліматизація. Досі на різних змаганнях в мене була акліматизація, так би мовити, в західному напрямку. Але вчені, лікарі стверджують, що акліматизація в східному напрямку — набагато важче. Я можу про це судити по олімпіаді в Атланті. Після прильоту туди, за 2—3 дні кожен з нас прийшов до своєї фізичної кондиції. А коли повернулися додому, тобто на схід — акліматизація зайняла близько двох тижнів. Але ж всі будуть в рівних умовах. Адже вся Європа летить у східному напрямку. Особисто в мене, з моменту прильоту до початку змагань для акліматизації буде 9—10 днів. У нас в секторі буде 6— 8 чоловік, які реально претендуватимуть на медалі. І я вважаю, що в першу чергу саме психологічна, а не фізична боротьба вирішить, хто з нас підійметься на сходинки п’єдесталу. Основними конкурентами вважаю наших хлопців — Багача та Білонога. Багач буде з нами в Сіднеї. Але чи виступить він там — вирішиться 19 вересня, на засіданні міжнародної федерації легкої атлетики. Саме там буде прийнято рішення щодо Багача. Хоча з міжнародного допінгового контролю вже прийшли папери, які реабілітовують його. Вони частково вже визнали свої помилки. Я цього паперу в руках не тримав, але знаю, що у секторі ми будемо боротися всі втрьох. Звичайно, наші основні конкуренти — американці. Ще один сильний конкурент — фінський штовхальник — нещодавно порвав ахіл. Звичайно, чужому горю не можна тішитись, але для нас це полегшує справу. Американців же я нещодавно перемагав на змаганнях в Італії. Зокрема — Енді Блюма. Проте в Італії ми «розібралися» зовсім на інших метрах. І знаєте чому? Тому, що ми боремось до останньої спроби і в них спрацьовує мандраж.

— Романе, може в них мандраж спрацьовує ще від того, що ви особисто в момент поштовху виконуєте монолог, який за своєю емоційністю може знітити кого завгодно? Що цього разу ви будете кричати?

— Все залежить від того, як підуть справи з першої спроби. Цей монолог стосується не тільки мене і ядра. В ньому я звертаюсь до своїх рідних, до самого себе. Кричу: Ромчику, давай, за тебе всі переживають, на тебе дивиться вся Україна, додай, додай!

Собі особисто я побажав би трішечки фарту. Адже протягом останніх 4 років лічені сантиметри відділяли мене від успіху. А щодо всієї команди... Хотів би побажати, щоб кожний наш спортсмен виступав, як останній раз. Кожному бажаю повної мобілізації. Адже щохвилини треба пам’ятати, що за нас вболіває 50 млн. чоловік.

Анжела БАЛАХОНОВА, чемпіонка Європи зі стрибків із жердиною:

— Лечу в Сідней із надією реалізувати всі свої можливості. Якщо реалізую, то 4.70 зможу стрибнути. Нові жердини дозволяють узяти цю висоту. 23 вересня в мене кваліфікація. 25-го — основні змагання. Основна суперниця — звичайно ж, американка Драгіла. Однак думаю, що мої шанси дуже великі.

— На медаль чи на золото?

— На золото. Я не ставлю перед собою мету —світовий рекорд. Я ставлю мету — виключно золото. Але мені здається, що цього разу золота медаль не обійдеться без світового рекорду.

Бажаю собі і всій команді витримки і прагнення до перемоги.

Заза ЗОЗІРОВ, боротьба, до 69 кг:

— Відправляюся в Сідней із настроєм на золото. Основними суперниками вважаю всіх. Усіх 20 найкращих борців, які виступають у моїй категорії. Кожен із нас здатний узяти золото, але багато що іще залежить від суддівства і долі. Виступи в нас починаються 28 вересня. Усім бажаю успіху, гарного виступу і якомога більше золота.

Сергій ГОЛЯЧЕНКО, «Мюзик-радіо», спеціально для «Дня»
Газета: