Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Плюси та мінуси життя без ілюзій

19 серпня, 2000 - 00:00

1. Позитивним, на мою думку, є те, що незалежна Україна за дев’ять років налагодила нормальні відносини зі своїми сусідами і була визнана в існуючих кордонах.

2. Україна не була втягнута у збройні конфлікти зі своїми сусідами, як це сталося в Югославії, і не допустила внутрішніх збройних конфліктів, як Росія в Чечні, та деякі інші країни СНД.

3. Україна позбулася ядерної зброї. Ця зброя нікого ні від чого не захищає.

4. В Україні вільно розвиваються культури національних меншин, і в ній відсутня ксенофобія.

5. Люди можуть вільно висловлювати свої погляди, зокрема в деяких ЗМІ, прикладом чому є газета «День».

6. Люди можуть жити, де хочуть, зокрема за кордоном, можуть їздити на відпочинок, навчання, куди захочуть. Щоправда, для цього потрібні гроші. Будемо сподіватися, що в українців з’явиться робота і пристойна зарплата, гідна пенсія.

7. Українці стали об’єктивніше оцінювати «закордон» і позбуваються ілюзій щодо як соціалізму, так і капіталізму, розуміючи при цьому, що капіталізм ближчий до біологічної суті людини. Але і він вимагає етичного обмеження у своєму прагненні «робити гроші».

8. Подвійне ставлення до великої кількості товарів в Україні. З одного боку, це добре — є вибір. З іншого — імпорт викачує долари, частина його — контрабанда і ухиляння від податків. А скорочення при цьому виробництва багато в чому штучне, в інтересах невеликої групи людей, що збивають на цьому величезні статки, в основному на імпорті та експорті сировини і напівфабрикатів, на посередницькій діяльності.

9. Подвійне ставлення і до свободи релігійних культів. З одного боку, є вибір. З іншого — цією свободою зловживають або шкодячи здоров’ю і психіці людей, або використовуючи ту або іншу релігію для прикриття політичної діяльності, причому антидержавного, антиукраїнського гатунку.

10. Добре, що є можливість дивитися такі загальноосвітні телеканали, як «Діскавері», хороші іноземні фільми, політичні телепередачі. Але більше негативу: показ під маскою еротики махрової «порнухи», смакування жорстокості, насильства та вбивств, культу грошей, прихована реклама алкогольних напоїв і куріння. Не має виправдання й часто позбавлена елементарного смаку реклама.

Владислав КОМОВ, Київ
Газета: 
Рубрика: