Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Пора ставати українцями

19 серпня, 2000 - 00:00

Н айважливішою подією останнього дев’ятиріччя, на мою думку, є психічне й емоційне «розвантаження» українського суспільства. З утворенням незалежної суверенної України реалізувалося споконвічне прагнення українців здобути державність, що передавалося з покоління в покоління.

Реалізувавши свою ідею — здобуття національної свободи, українське суспільство отримало нову першочергову ідею, яка раніше перебувала на другому плані, поступаючись за значенням ідеї національного визволення. Йдеться про бажання покращити добробут суспільства у щойно утвореній державі. Невдачі на цій ниві діяльності є нашим найпозитивнішим досвідом, який до того ж дав нам два важливі уроки.

1. Розпочався поступовий процес перетворення українського суспільства із завзятих ідеалістів й романтиків (такій романтизації мас сприяло національне пригнічення і гостра потреба у національній революції на початку 90-х рр.) у реалістів-практиків. Непідготовленість українського суспільства до такого закономірного еволюційного процесу й призвела до розростання кризи. Це є позитивний досвід, бо тепер ми знаємо, що цього процесу нам не оминути, як би нам не хотілося протилежного.

2. Власне складність переходу до реалізму і практицизму і стала тією «планкою», через яку українське суспільство мусить перескочити. Якщо вдасться — підемо далі рівною дорогою. Якщо ні — можливі найтрагічніші варіанти. От ми й досі розбігаємося, а сили в ногах все меншає і меншає. Такий собі тест на виживання. Це теж позитивний досвід, принаймні знатимемо собі реальну ціну, чого ми варті.

Але є й інші позитивні моменти, хоча і дещо меншого масштабу. По-перше, це реалізація на практиці твердження «розділяй і володарюй». Тепер ми знаємо, що це насправді дуже дієво. Йдеться про дуже вдалу акцію влади з нейтралізації лівих і помірковано-правих, що зберегло владу від потрясінь і ліквідувало в корені цілком реальний сценарій жорстокого зіткнення між собою цих раніше могутніх сил. Однак, з іншого боку, така політика дала і побічний ефект, що виявився у зміцненні авторитету правих радикалів, які поки що не дотягують до звання «серйозний конкурент». Поки що...

А найбільшим досягненням України цього року, та, мабуть, не лише цього, є фраза, виголошена Леонідом Кучмою, що пора, нарешті, ставати українцями. Справді пора, все ж таки дев’ята річниця...

Ігор ГОШОВСЬКИЙ, Рівне
Газета: 
Рубрика: