Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Мер Києва – уряду: поверніть борги столиці

22 липня, 2000 - 00:00

З 21 липня Київ припинить вiдрахування до держбюджету доти, доки держава не вiддасть столицi борги, заявив Київський мiський голова Олександр Омельченко у п’ятницю на апаратній нараді в мiськдержадмiнiстрацiї.

За його iнформацiєю, Київ, виконавши всi фiнансовi зобов’язання, перерахував за перше пiврiччя 2000 року до держбюджету додатково 17,9 млн. грн. Водночас за цей же перiод держава заборгувала столицi 39 млн. грн. За словами О.Омельченко, кошти мали віднайти ще у червнi, але досі уряд це питання не вирiшив.

Висловивши сподiвання, що за тиждень проблему все таки буде розв’язано, О.Омельченко наголосив, що «кожен мусить виконувати свої зобов’язання», передає УНІАН.

Ця заява є продовженням досить складних міжбюджетних вiдносин столиці і держави. Початок її був покладений наприкінці минулого року, коли Київрада затвердила бюджет міста раніше за державний бюджет і з доходною частиною на 225 млн. грн. більшою, ніж потім залишили для Києва народні депутати. Відвойовуючи ці гроші, мер доводив на всіх рівнях, що бюджет, прийнятий Київрадою має для міста первинне значення, грунтується на законі про статус Києва. На круглому столі в редакції «Дня», пояснюючи цю ситуацію, мер заявив, що ніколи не погодиться з незаконним урізанням столичного бюджету і пообіцяв в разі чого подати у Конституційний суд. Нинішнє загострення бюджетної дискусії, виводить на інший щабель. Як пояснив «Дню» голова Комітету інформації Київради М.Томенко, йдеться про нефінансування урядом статті витрат на капіталовкладення у об’єкти загальнодержавного значення. До цієї статті входить, наприклад, реконструкція пам’яток культури, будівництво метро. Роботи по будівництву Михайлівського та Успенського храмів фінансуються на паритетних засадах урядом і містом, проте уряд свої зобов’язання не виконує і місту доводиться здійснювати фінансування і за себе, і за уряд.

Учора відбувалося засідання уряду на якому, в числі інших, мало прийматися рішення і щодо цього питання. Тому заява київського міського голови певною мірою попереджувальна. Наскільки стало відомо «Дню», початок і жорсткість можливої «бюджетної війни» до якої готовий О.Омельченко буде залежати від п’ятничного рішення урядовців.

Нагадаємо, що зараз в столиці продовжується масштабне оновлення, зокрема, проводиться реконструкція бульвару Дружби народів. За повідомленням міського голови, на черзі, після реконструкції Хрещатика, площі Слави та інших вулиць та площ, — аналогічні роботи на Севастопольській, Європейській площах, вулицях Інститутській, Богдана Хмельницького, Шовковичній тощо. До речі, Президент України Леонід Кучма минулої неділі ознайомився з ходом реконструкції столичного бульвару Дружби народів і висловив подяку Київському міському голові за послідовне оновлення Києва. А роботи ж на цьому бульварі мають завершитися до Дня Незалежності України...

Не виключено, якщо уряд не покриє старих боргів, міський бюджет навряд чи безболісно «витягне» вже розпочате будівництво. До яких наслідків може призвести безпрецедентне рішення про невідрахування коштів у держбюджет, якщо воно, звісно, буде прийняте, і чи буде воно використане як аргумент опонентами уряду, стане відомо вже наступного тижня. Але показово, що мер столиці вдався до надзвичайно різкого тону у своєму діалозі з урядом. Це свідчить про те, що Кабінет Ющенка досі не налагодив конструктивної співпраці не тільки з парламентською більшістю, а й iз регіональними лідерами.

Ірина ЧЕМЕРИС, «День»
Газета: 
Рубрика: