Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Святий Георгій» чекає гостей

19 липня, 2000 - 00:00

Сьогодні стартує ХХII Московський міжнародний кінофестиваль. Уперше цей кінофорум проводився у 1935 році, але лише з 1959 року почалася його справжня історія. У різні роки призерами ММФК були фільми: «Війна і мир» (СРСР, режисер Сергій Бондарчук), «8 1/2» (Італія — Франція, Федеріко Фелліні), «Дерсу Узала» (СРСР — Японія, Акіро Куросава), «Земля обітована» (ПНР, Анджей Вайда) та багато інших. І якщо раніше московський кінофестиваль проводився раз в два роки, то у 1999-му його вирішено зробити щорічним.

Президентом ХХII ММФК є кінорежисер, голова Спілки кінематографістів Росії Микита Михалков. Міжнародне журі, яке має подивитися 16 конкурсних фільмів з країн Європи, Америки та Азії, очолив грецький режисер, сценарист і продюсер, один із творців Європейської кіноакадемії Тео Ангелопулос. 29 липня на урочистій церемонії закриття фестивалю стануть відомими імена володарів статуеток «Святий Георгій» за такими номінаціями: найкращий фільм, найкраща режисерська робота, найкращі чоловіча і жіночі ролі, спеціальний приз журі. Також буде вручено спеціальний приз за внесок у світовий кінематограф.

Крім того, численних гостей і учасників фестивалю, глядачів чекає велика позаконкурсна програма, а також кілька ретроспектив. Програма «Національні хіти» включатиме фільми, які за останні п’ять років зробили найвищі касові збори в країнах їх виробництва. Спеціальну програму присвячено 55-річчю закінчення Другої світової війни, а у музеї Кіно буде організовано показ відновленої версії фільму «Жадiбність» режисера Е.Штрогейма. Планується також ретроспектива режисера Бориса Барнета, показ фільмів раннього етапу про Джеймса Бонда та багато іншого.

За традицією, відвідають фестиваль і світові зірки першої величини. На даний момент підтвердив своє прибуття до Москви австралійський режисер Філіп Нойс, котрий з 1990 року працює в Голлівуді, знайомий глядачам за картинами «Тріска» з Шерон Стоун у головній ролі, «Гра патріотів» та «Пряма і явна загроза» з Гаррісоном Фордом. Очікується прибуття і культового персонажа 90-х, режисера, актора, сценариста, творця нового кінематографічного стилю Квентіна Тарантіно. Ведуться також переговори про приїзд Арнольда Шварценеггера, Стівена Сігала та інших зірок.

У рамках фестивалю пройде кінофорум країн СНД та Балтії, присвячений проблемам кіновиробництва, де буде продемонстровано новий фільм українського режисера Дмитра Томашпольського «Всім привіт!».

Дмитро ТКАЧЕНКО, Москва, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: