Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЦИТАТНИК

15 липня, 2000 - 00:00

Нижче ми наводимо фрагменти з відповідей читачів на запитання першого туру конкурсу: «ЧИ ВІДОМІ ВАМ ВИПАДКИ УСПІШНОГО ВІДСТОЮВАННЯ ГРОМАДЯНАМИ СВОЇХ ПРАВ В УКРАЇНІ? ЩО ДОПОМАГАЛО АБО ХТО ДОПОМАГАВ ЇМ У ЦЬОМУ? НАСКІЛЬКИ РЕАЛЬНИМ Є ПЕРЕТВОРЕННЯ ПОДІБНИХ ПРОЦЕСІВ НА МАСШТАБНЕ ЯВИЩЕ?»

Три роки тому я сама, без адвоката і сторонньої допомоги, довела в суді факт моєї роботи під час Великої Вітчизняної війни в період навчання в КПІ — і таким чином відстояла своє право на отримання статусу учасника війни.

Чому громадяни так рідко звертаються до суду? На мій погляд, причинами є елементарна непоінформованість у правових питаннях; брак фінансових можливостей для оплати послуг адвоката; невиправдана лояльність судового законодавства стосовно відповідачів та зацікавлених осіб, яке не передбачає їхньої відповідальності за нез’явлення без поважних причин на судове засідання, що неминуче створює тяганину; упевненість багатьох громадян у невразливості державних чиновників, а також в упередженості та несправедливості суддів.

Стримує асоціація з астрономічними витратами, яка виникає, коли згадують про суд (але ж коли немайнові позови, величина держмита становить усього 85 копійок) і невідання про те, що зразок позовної заяви є в будь-якому суді.

Інесса ЮДОВИЧ, пенсіонер, учасник Великої Вітчизняної війни, ветеран праці, Київ

Серед справ на захист прав людини, зокрема права на безпечне для життя та здоров’я довкiлля, які були виграні осередками «Зеленого світу» в суді, хочу назвати декілька. У Сокальському районi Львiвської областi заборонили розсiвати отрутохімікати сільгоспавіацією, у м. Кремінна Луганської області скасували рішення про забудову в охоронній зоні водозабору, зупинили проект спалення непридатних пестицидiв на заводi «Барвник». Миколаївці разом з «Еко-Право» (Львiв) довели в судi незаконнiсть дозволу на будiвництво в Миколаєвi калiйного термiналу. Еколого-культурний центр «Бахмат» разом з iншими громадськими органiзацiями Артемiвська та «Еко-Право» (Харкiв) добилися заборони використання соляних виробок «Артемсолi» і зберiгання токсичних речовин та радiоактивних вiдходiв.

Сергiй ФЕДОРИНЧИК, керiвник iнформаційного центру Української екологiчної асоцiацiї «Зелений свiт», Київ

Газета: 
Рубрика: