Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про нас

17 червня, 2000 - 00:00

«Поразка міністра палива та енергетики України в поєдинку з чарівною «газовою принцесою» стала водночас поразкою клану могутніх олігархів на чолі з Григорієм Суркісом, які восени минулого року привели Леоніда Кучму до переобрання і замість подяки розраховували досхочу «осидіти на трубі». А зрештою підпиляли під собою гілляку: залучення величезних коштів на переобрання непопулярного президента настільки знекровило контрольований олігархами український ПЕК, що на початок 2000 року навіть мільярдна крадіжка не змогла запобігти колапсу. В Україні здійнялася найбільша за всю її історію енергетична криза. У січні під жорстким тиском адміністрації США Кучма був змушений відмовити олігархам у міністерських портфелях і призначити прем'єром економіста-західника Віктора Ющенка. Головним політичним завданням нового глави уряду стало ослаблення залежності країни від Москви, яка зростала пропорційно боргові за газ».

«Сегодня», 16 червня

«Через дев'ять років після отримання незалежності уряд України ухвалив, яким буде її герб і що саме її гімн. Країна надто довго жила без атрибутів державності, а тепер їх матиме з лишком — два герби і два гімни. Українці вчинили за принципом «хорошого багато не буває». Тепер країна одержала більш ніж достатньо зовнішніх атрибутів держави, чого не скажеш про реальні — у вигляді нафти і газу».

«Известия», 16 червня

«Здається, в Києві починають розуміти, що життєздатність країни сьогодні багато в чому визначена бажанням української політичної та економічної еліти нормалізувати відносини з Росією — основним постачальником енергоресурсів для України. Голова Харківської держадміністрації Олег Дьомін навіть заявив: «ми прагнемо відновити т. зв. «енергетичний острів» — енергосистему, в яку б увійшли Харківська, Сумська і Полтавська області і яка була б об'єднана з енергосистемою Росії». У Києві схильні вбачати першопричину кризи ПЕК країни в політичній боротьбі місцевих олігархів за отримання доступу до російської газової труби. Проте окремі експерти згодні з твердженням Віктора Ющенка, що величезне зростання боргів за енергоносії виникло через «систему, створювану роками багатьма політичними силами». У зв'язку з цим є облудними гучні заяви екс-глави Кабінету Міністрів України Валерія Пустовойтенка, який протягом двох років керував урядом, а сьогодні вважає «нинішню ситуацію в енергетичному секторі катастрофічною». На думку секретаря Ради безпеки та оборони України Євгена Марчука, нинішній уряд створює монопольні посередницькі структури між виробником і споживачем енергоресурсів замість прозорих взаєморозрахунків за енергоресурси».

«Независимая газета», 16 червня

Підготував Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: