Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

США обіцяють і надалі допомагати Україні в закритті ЧАЕС

8 червня, 2000 - 00:00

Посол США в Україні Стівен ПАЙФЕР заявив учора на прес- конференції в Києві, що Вашингтон не припинятиме «вирішувати питання» допомоги Україні в розв’язанні проблем, пов’язаних із закриттям ЧАЕС, і після 15 грудня, дня закриття станції. При цьому він підкреслив, що закриття ЧАЕС — то питання безпеки, яке стосується передусім громадян України.

Однак, як заявив посол Пайфер, США найближчим часом «не зможуть вийти з конкретними рішеннями» щодо проблем ядерних відходів, щодо соціальних питань. Він сподівається тільки, що Ексімбанк США профінансує «певну американську участь у цьому проекті», але не може назвати конкретної суми американської допомоги Україні. Проблема, за його словами, в тому, що ще не визначено фірми, які братимуть участь у проекті. Однак посол Пайфер зазначив, що, внесок із боку США буде значним, — таку ж надію напередодні візиту в Київ Білла Клінтона висловлював і міністр закордонних справ України Борис Тарасюк у телепередачі «Епіцентр».

Серед основних проблем, за словами Стівена Пайфера, — те, що первинна вартість проекту робіт для закриття ЧАЕС, визначена ЄБРР, виявилася більшою, аніж чекали США ($2 млрд.). ЄБРР сьогодні працює над зменшенням вартості проекту.

Інша проблема — в тому, що на Берлінській конференції країн-донорів, яка відбудеться незабаром, може, не вдасться зібрати необхідні для завершення проекту $360 млн. «Сімка», за словами посла Пайфера, докладе всіх зусиль, щоб зібрати цю суму. Президент України Леонід Кучма із цього приводу заявив, що ЧАЕС буде закрито, навіть якщо країни «Сімки» не нададуть необхідних коштів для реалізації проекту «Укриття». За словами Президента, «справа честі і совісті всіх, хто брав на себе зобов’язання щодо надання Україні допомоги, їх виконувати».

Продовження теми на стор. "День планети"

Газета: