Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Росiйськi прикордонники перевищили повноваження?

11 квітня, 2000 - 00:00


Схоже, між Україною та Росією може виникнути ще один осередок напруження... Тепер уже в Азовському морі.

Днями Федеральна прикордонна (ФПС) Росії затримала українське рибальське судно «Босфор» за 4 милi від російської коси Долгая. За повідомленням Iнтерфаксу, сім українських моряків намагалися відбитися від російських прикордонників веслами, баграми й водою з брандспойтів. Однак судно «Босфор» було таки затримано й доставлено в порт Ейськ, де склали акт затримання. При огляді на борту судна було виявлено понад п’ять тонн судака. Причім цю рибу українські рибалки ловили донним тралом, що категорично заборонено.

Такі дії прикордонників дійсно варті похвали, якби не одне але. Річ у тім, що ФПС перевищила свої повноваження, порушивши 7 пункт Протоколу про спільний контроль акваторії Азовського моря та Керченської протоки прикордонними військами України та Росії від 27 серпня 1994 року. Зокрема, як заявила прес-служба МЗС України, в цьому документі мова йде про те, що при затриманні фізичних і юридичних осіб — порушників законодавства України та РФ, обидві сторони повинні керуватися статтею 8 угоди між двома країнами від 3 серпня 1994 року й передавати їх одна одній відповідно з приналежністю правопорушників. Регулюють такий обмін і положення «Заходів по охороні водних живих ресурсів, контролю і оперативному регулюванню рибальства в Азовському морі й Керченській протоці в 1998-1999 роках».

Керівник прес-служби МЗС України Ігор Грушко сказав кореспондентові «Дня», що наше зовнішньоекономічне відомство направило ноту протесту російській стороні у зв’язку з протиправними діями російських прикордонників, які затримали українське судно. За словами Грушка, шістьох рибалок звільнено, в російському порту досі залишаються під арештом капітан та судно.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: