Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Студенти зачитуються підручниками Леоніда Кучми

29 березня, 2000 - 00:00

У Дніпропетровському університеті відбулася зустріч студентів і вчених — переможців міжнародних, всеукраїнських та обласних конкурсів на кращий навчальний посібник. Як з’ясувалося, незважаючи на важкі часи вітчизняної науки, наших учених мужів не покидає творче натхнення. За результатами міжвузівського конкурсу, що проводився в Дніпропетровську з ініціативи Фонду соціального захисту вчених України, роботи викладачів ДДУ стали переможцями в трьох номінаціях.

Наприклад, найкращою монографією було визнано книгу історика Івана Стороженка «Богдан Хмельницький», написану ним у співавторстві з польськими вченими. Цю працю про видатного українського полководця не тільки опубліковано в сусідній Польщі, але й рекомендовано як навчальний посібник у... військових вузах країни.

Не підвели дніпропетровські вчені і в справі популяризації української мови: ілюстрований словник університетських філологів було визнано найкращим на Міжнародному конкурсі в Москві, а також він гідно представляв Україну в Швейцарії.

Що ж до номінації «Підручник», то тут переможцем став посібник «Герметичность в ракетостроительной технике», створений групою вчених фізико-технічного інституту ДДУ. У складі творчого колективу значиться і нинішній Президент України Леонід Кучма. «Цей посібник, — розповідає один зі співавторів, професор Федір Санін, — ми хотіли видати ще в ті часи, коли Леонід Данилович був першим заступником генерального конструктора ГКБ «Південне». Однак у Москві з міркувань секретності вважали це невчасним. Тепер же за цією книжкою вчаться студенти, причому не тільки в Дніпропетровську, але і в Харкові». А нещодавно професор Кучма та його колеги-ракетники з фізтеху знову порадували студентів та наукову громадськість: друком вийшов об’ємний підручник «Твердотопливные двигатели: материалы и технологии». Залишається тільки дивуватися, як главі держави за його зайнятості вдається займатися науковою творчістю, сіяти розумне, добре, вічне.

До речі, вчених — переможців конкурсів нагородили дипломами і навіть пообіцяли грошову премію. Утім, з останнім вийшла якась заминка. Проте професори і доценти раді хоч би вже з того, що їхні роботи знайшли видавця, а не припадають пилом у домашніх архівах в очікуванні ліпших часів.

Вадим РИЖКОВ, «День»
Газета: 
Рубрика: