Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На черзі — Льюїс!

21 березня, 2000 - 00:00

Напередодні свого 24-го дня народження Володимир Кличко «подарував» собі пояс Інтерконтинентального чемпіона за версією WBC. У суботу, 18 березня, у переповненому залі гамбурзького Alsterdorfer Sporthalle, на 92-й секунді поєдинку він послав у нокаут «тонгійського колоса» Пеа Волфграмма.

130-кілограмовий Волфграмм, який до цього часу із 19 поєдинків 13 виграв нокаутом і тільки один програв, тримався 102 секунди. А потім — 30-секундна атака, вісім ударів 110-кілограмового українського атлета у голову суперника, і «колос» звалився. Піднятися на ноги Пеа зміг тільки через шість хвилин. Удар Володимира, як і у фінальному поєдинку на Олімпійських іграх в Атланті 1996 року, знову розбив до крові носа Пеа і ліву щоку.

Провівши великим пальцем по своєму носі, молодший Кличко мовби показав лежачому Волфграмму, що він відповів на зарозумілі заяви тонгійця. Перед матчем Пеа серед причин своєї поразки на Олімпіаді особливо акцентував на тому, що у півфіналі йому «зламали» ніс, і тому удар Володимира у перенісся вирішив долю поєдинку (Кличко переміг за очками — 7:5). Зараз же, мовляв, «я зустрінуся з ним і віб’ю його у ринг. Це буде помстою за програш на Олімпійських іграх в Атланті!»

«Цей поєдинок помста. Помста Волфграмма за поразку на Олімпіаді 1996 року», — підтвердив напередодні матчу Володимир. Втім, «гаяти час на слова — марна справа. На ринзі все стане ясно. Бій не буде легким. Я вийду на ринг тільки з однією метою — перемогти!!!»

До подиву багатьох, Володимир переміг дуже швидко. Жести його брата Віталія — мовляв, ну, ти, брате, даєш! — також свідчать, що на таке швидке чемпіонство ніхто не розраховував. Напередодні поєдинку Володимир заявляв, що «...готовий провести на ринзі всі дванадцять раундів». Його брат Віталій був більш точним: «Володимир готовий провести на ринзі всі дванадцять раундів, але якщо з’явиться хоч найменша можливість закінчити поєдинок достроково, то він не прогавить свого шансу!» Однак перемогу у першому раунді навряд чи хтось планував. Хоча б тому, що наступний поєдинок за звання чемпіона світу з Льюїсом. Укласти його нокаутом у перших раундах буде фантастично складно, а як показав гіркий досвід 11-раундового поєдинку з американцем Россом Пьюріті, у швидких перемогах Володимира, на жаль, є й інший бік медалі — відсутність досвіду тривалих поєдинків.

... І що ще приємно: після нищівної перемоги на гамбурзькому ринзі Володимир подякував усім українським телеглядачам за ту енергію, яку він відчував під час поєдинку.

«Через вісім тижнів підготовки Володимир може вийти на ринг проти Льюїса і перемогти!» — заявив на післяматчевій прес-конференції тренер Володимира і Віталія Фріц Здунек. Менеджер Пеа Волфграмма, визнаний авторитет у світі професійного боксу, сімдесятирічний Стів Ішлер заявив: «Чесно признаюся, раніше я думав, що Володимир Кличко у поєдинку проти Льюїса нічого зробити не зможе. Програш — це єдине, що чекало б Володимира у цьому поєдинку. Однак тепер я переконаний, що Володимир реально може відібрати один з поясів Леннокса. У поєдинку між ними я поставлю тільки на Володимира». Пеа Волфграмм обмежився чотирма словами: «Володимир бив дуже боляче!»

При підготовці публікації використано матеріали
офіційного сайту братів Кличко (http://www.klichko.com)

Олесь ДАНИЛЮК
Газета: