Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

16 лютого, 2000 - 00:00

Створюється КПУ-2

«День» уже повідомляв про плани щодо створення нової лівої партії. Вчора цю інформацію підтвердив лідер КПУ Петро Симоненко, який повідомив, що знає про плани створення альтернативної партії, в назві якої буде слово «комуністична» й заявив, що це — «план адміністрації Президента країни». За його словами, надходить «первинна інформація з місць» згідно з якою, в регіони надійшли «вказівки з Києва на проведення різного роду зборів для створення партії, в назві якої буде вживатися слово «комуністична». За його даними, перші збори такої партії пройшли в Черкаській області. «Я не сумніваюся, що це йде з адміністрації Президента», — підкреслив П.Симоненко. — Очевидно, це буде Українська комуністична партія». Однак він висловив переконання, що ініціатори створення УКП «не зможуть розколоти Компартію зсередини, посіяти зерна сумніву, розколоти позиції з того чи іншого питання», — повідомляє Інтерфакс-Україна. Прес-секретар глави держави Олександр Мартиненко спростував заяву лідера Компартії України Петра Симоненка про причетність адміністрації Президента до створення альтернативної компартії. «Адміністрація Президента за визначенням не може ініціювати створення комуністичної партії, оскільки Президент України є не прихильником, а швидше противником комуністичної ідеології», — заявив О.Мартиненко, повідомляє кореспондент «Дня» Дмитро СКРЯБІН.

Олександр Мороз вимагає «відповіді» Жириновському

Фракція соціалістів «Лівий центр» вважає, що Верховна Рада повинна відреагувати на «нешанобливий щодо України» виступ віце-спікера російської Державної Думи Володимира Жириновського, заявив лідер фракції Олександр Мороз. Він нагадав, що минулої неділі в програмі телеканалу «Інтер» було показано інтерв’ю В.Жириновського, в якому віце-спікер Держдуми «вкотре в нешанобливій формі висловився про Україну». «Мова йшла фактично про територіальні претензії та про розрахунки за борги суверенітетом України», — наголосив лідер СПУ. При цьому депутат поставив запитання: «Чому на українському телеканалі з його ініціативи звучать провокаційні роздуми сусідів?» — повідомляє Інтерфакс-Україна. У той же час МЗС не драматизує ситуацію у зв’язку з висловлюваннями Жириновського про Україну, і вважає при цьому що сентенції цього політика «ніяким чином не впливала і не впливає» на російсько-українські взаємини

Український лижник вперше «долетів» до золота

Сенсаційною перемогою 26-річного українського спортсмена Володимира Гливки завершився традицiйний 78-й меморіал Фреда Харріса зі стрибків на лижах з трампліна, який щорічно відбувається у горах Франції.

«Друге пришестя» Івана Федоренка

Учора агентство Інтерфакс поширило інформацію про те, що Президент України Леонід Кучма підписав указ про призначення головою Комітету молодіжної політики, туризму і спорту Івана Никифоровича Федоренка. Нагадаємо, що до серпня 1999 року Іван Федоренко вже був керівником Держкомспорту України. Повернення пов’язане з так званою «реструктуризацією влади» і злиттям трьох комітетів в один, указ про що Л.Кучма підписав практично відразу ж після виборів.

«Севільські заручини» драми з музикою

Досить незвичайна нова вистава Київського молодого театру, прем’єра якого відбудеться 18 лютого. П’єсу англійського драматурга Роберта Шерідана «Дуенья» Молодий втілить у жанрі нетипового для цього театру мюзиклу. Вистава під назвою «Севільські заручини» поставив режисер Євген Курман, музику написав Ігор Щербаков, декорації створив постійний сценограф театру Ярослав Нірод. До речі, майстерні іскрометні п’єси Шерідана йдуть в українських театрах незаслужено рідко. Якщо ж додати до цього, що в основних ролях зайняті кращі актори трупи — Олег Вертинський, Тамара Яценко, Валерій Шептекита — то «Севільські заручини» обіцяють бути принаймні вельми цікавою сценічною подією, вважає Дмитро ДЕСЯТЕРИК , «День».

Газета: 
Рубрика: