Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Селу пропонують жити без субсидій

4 лютого, 2000 - 00:00

Держава вирішила допомогти сільгоспвиробникам із кредитуванням весняно-польових робіт у 2000 році, для чого в бюджеті, за домовленістю між урядом і Нацбанком, буде передбачено 250— 300 млн. грн., про це заявив віце-прем'єр Михайло Гладій. Оскільки чинна ставка Нацбанку (45%) для села є високою, товаровиробники оплачуватимуть тільки відсотки в межах річної інфляції (очікується на рівні 16-18%), а відсотки із кредитів погашатимуться за рахунок бюджетних коштів.

Однак кредити, підкреслив М.Гладій, отримають не всі господарства, а тільки рентабельні (цього року таких, на його думку, буде 14%). Міністр аграрної політики Іван Кириленко вважає, що на отримання кредитів можуть розраховувати переробні підприємства, хлібоприймальні пункти, структури агробізнесу й великі господарства, які ще збереглися в кожному регіоні. Він ще раз підтвердив, що 2000 року державної підтримки агропромислового сектора не буде, а єдиною сферою, куди держава все-таки втручатиметься, залишається виробництво зерна.

Сьогодні, за словами І.Кириленка, вся відповідальність за стан справ на селі покладається на приватного власника: він здатний нагодувати країну, вже зараз виробляючи на 16% земельних ресурсів країни 65% товарної продукції. Втім, цілковитої упевненості в тому, що без державної підтримки й обігових коштів приватний сектор вистоїть, у міністра все ж немає, тому відповідати все одно доведеться місцевим керівникам: «Буде зерно в регіоні — керівник на коні, не буде зерна — керівник під копитами»...

Петро ІЖИК, «День»
Газета: