Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

11 січня, 2000 - 00:00

Біля керма влади в Узбекистані залишився Iслам Карімов

На недільних виборах в Узбекистані чинний президент Іслам Карімов отримав переконливу перемогу, набравши 91,9% голосів. Другий кандидат отримав лише 4,17% голосів виборців.

Тiльки одна партія Узбекистану — Народно-демократична — висунула в кандидати свого керівника Абдулхафіза Джалалова, зумівши здійснити непросте в умовах Узбекистану завдання збору 125 тисяч підписів на його користь. Всі інші партії вважали за краще надати одностайну підтримку нинішньому президенту й назвати його своїм кандидатом на посаду голови держави.

Джалалов — відомий у республіці як вчений-філософ, директор Інституту філософії та права Академії наук Узбекистану — сильно програвав на тлі нинішнього президента-практика, управлінця та політика із солідним стажем. У руках останнього до того ж були такі «видимі» козирі, як збереження миру та стабільності протягом усіх років незалежності Узбекистану, активні зусилля з інтеграції країни в міжнародне співтовариство, розвиток нових галузей промисловості — як, приміром, автомобілебудування.

ОБСЄ відмовилась відправити до Узбекистану навіть невелику групу спостерігачів за виборами, звинувативши уряд країни у неспроможності надати громадянам реальні можливості вибору. В той же час у виборах взяли участь понад 100 міжнародних і 20 тисяч місцевих спостерігачів. Згідно з даними Центральної виборчої комісії, ними не помічено будь-яких порушень у ході голосування, повідомляє Вікторія ІВАНОВА із Ташкента.

Бельгія бореться з нелегалами

У Бельгії ухвалено рішення про посилення паспортного контролю на кордонах з метою припинити потік нелегальних іммігрантів. Це рішення збiглося з початком тритижневої амністії для нелегальних іммігрантів, які перебувають на цей час у Бельгії. Сотні поліцейських і митних службовців взяли під контроль аеропорти, залізничні станції й морські порти, щоб не дати новим іммігрантам можливості скористатися амністією. Внаслідок цього ускладнено переміщення пасажирів і комерційних вантажів, повiдомляє агентство АП.

Газета: 
Рубрика: