Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

28 грудня, 1999 - 00:00

Російською ФСБ затримано підозрюваного в організації теракту проти Наталі Вітренко

Працівники Департаменту захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом ФСБ Росії затримали громадянина України Сергія Іванченка, оголошеного за запитом правоохоронних органів України в розшук лінією Інтерполу. Про це повідомляють російські інформагентства з посиланням на Центр громадських зв'язків ФСБ.

На думку українських правоохоронних органів, повідомляє агентство УНІАН, С.Іванченко є організатором і безпосереднім учасником теракту, скоєного 2 жовтня нинішнього року в селищі Інгульці (біля Кривого Рога) щодо тодішнього кандидата на посаду президента України Наталі Вітренко. Нагадаємо, що внаслідок вибуху гранати поранення різного ступеня тяжкості отримали 29 осіб, деякі з них стали інвалідами. Сама ж Н.Вітренко серйозно не постраждала. На місці злочину було затримано двоє, серед яких брат С.Іванченка Володимир.

Зараз С.Іванченко перебуває в слідчому ізоляторі ФСБ «Лефортово». Про затримання С.Іванченка Федеральна служба безпеки Росії негайно повідомила українським спецслужбам.

«Укрнафтогазбанк» і «Укргазбанк» об'єднуються

Антимонопольний комітет дав згоду на приєднання АКБ «Укрнефтегазбанк» до АБ «Укргазбанк», що, на думку фахівців, дає змогу перейти до фінальної стадії процесу злиття банків. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна. Нацбанк уже видав «Укргазбанкові» дозвіл на приєднання до нього «Укрнафтогазбанку». Як раніше повідомлялося, до принципової домовленості про злиття акціонери обох банків дійшли наприкінці серпня.

Процес злиття відбуватиметься шляхом обміну акцій АКБ «Укрнефтегазбанк» на акції нової емісії АБ «Укргазбанк». Після злиття АБ «Укргазбанк» увійде в десятку найбільших українських банків за розміром статутного капіталу, який перевищить 36,5 млн. грн. Одним із найбільших акціонерів обох банків є НАК «Нафтогаз України».

Мінекономіки очікує 18-вiдсоткової річних інфляції

Очікується, що інфляція в Україні, за підсумками поточного року, буде нижчою за рівень, який раніше прогнозувався Мінекономіки (19,1%), і становитиме 18%. Про це вчора повідомив перший заступник міністра економіки Віктор Кальник. За розрахунками Мінекономіки, фактичний рівень інфляції в грудні становитиме 3% (раніше планувалося вийти на 2,4%). Однією із причин цього міністр назвав запровадження парламентом мораторію на підвищення оплати житлово-комунальних послуг.

За найбільш оптимістичними прогнозами, повідомив В.Кальник, зростання ВВП становитиме 2%, за песимістичними, падіння ВВП досягне 5—6%. Як твердить перший заступник міністра, якщо Конституційний суд визнає закон «Про внесення змін у Закон «Про ціни і ціноутворення» (яким запроваджується мораторій на підвищення зазначених тарифів) таким, що не відповідає Конституції, то протягом найближчих трьох-чотирьох місяців в Україні буде запроваджено 100-відсоткову оплату за житлокомпослуги. Сьогодні, зазначив В.Кальник, незважаючи на запровадження такого мораторію, в 14 регіонах України тарифи на комунальні послуги вже піднято до 70—90% од їхньої вартості. А з переходом на 100-відсотковий рівень оплати житлокомпослуг середня квартплата підвищиться орієнтовно в 1,3 рази.

Романа Безсмертного знову призначено постійним представником Президента в парламенті

Президент України Леонід Кучма своїм указом призначив народного депутата Романа Безсмертного постійним представником глави держави у Верховній Раді за його згодою. Іншим своїм указом Л. Кучма затвердив зміни до Положення про постійного представника Президента України у Верховній Раді, повідомляє Інтерфакс-Україна. У документі, зокрема, зазначається, що постійний представник глави держави у парламенті є особою, яка уповноважена Президентом України забезпечувати взаємодію між виконавчою й законодавчою владою, а також вирішувати питанння, котрі виникають у взаємовідносинах цих структур. Постійний представник призначається на термін повноважень Президента й може виконувати свої обов'язки на громадських засадах. Раніше, 11 жовтня, Р.Безсмертного було звільнено з посади постійного представника глави держави в Верховній Раді. Він був постійним представником Президента в парламенті України з січня 1997 року.

Самозахист?

23 грудня о 19 год. 10 хв. в одній із хат Грузевиці, приміського села Хмельницького, прогриміли постріли. Стривожені сусіди прибігли до цієї хати, побачили на підлозі двох молодих невідомих, які стікали кров'ю. 52-річний господар Іван Марценюк ще тримав у руках зареєстровану в «органах» мисливську рушницю ІЖ-54... Розповів, що ці двоє під'їхали до його хати «Фордом». Мовляв, з привітом до Івана від його колишньої дружини, яка сказала, аби передав гроші, які їй винен. Почувши, що грошей немає й не буде, ці двоє кинулися до 80-літньої Марценюкової матусі. Поїде, сказали, з ними, аж поки син не віддасть «борг». Тоді він їм відповів, аби брали в заручники його самого — от лише одягнеться в сусідній кімнаті. І Марценюк повернувся з кімнати з рушницею в руках і двічі вистрелив, розповів кореспондентові «Дня» Михайлові ВАСИЛЕВСЬКОМУ перший заступник начальника облуправління полковник міліції Іван Бондар. Він зауважив, що це — лише версія, записана в протокол зі слів Івана Марценюка та його матусі. Розробляються й інші гіпотези. Особи покійних поки ще не встановлено. Біля одного з них знайдено газового пістолета...

Втрачені заощадження українці зможуть повернути товаром?

Учора парламент у першому читанні ухвалив законопроект «Про внесення змін до закону «Про державні гарантії поновлення заощаджень громадян України». Згідно з документом, втрачені (у зв'язку з переходом до нових ринкових відносин та гіперінфляційними процесами на початку 90-х років) заощадження в Ощадбанку колишнього СРСР відтепер будуть компенсувати не лише у фінансовий, а й у товарній формі. Законопроект визначає, що передусім буде відновлено збереження інвалідів 1 та 2 категорій, учасників бойових дій, ліквідаторів чорнобильської аварії, багатодітних сімей і людей, які постраждали від стихійного лиха. У вигляді компенсації вони зможуть отримувати товари першої необхідності вітчизняного виробництва, ліки, житлово-комунальні послуги, а також послуги зв'язку, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

Газета: 
Рубрика: