Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Умовне зростання ВВП,

або Сніговий клубок боргового масиву
15 грудня, 1999 - 00:00

Відразу після виборів з вуст урядовців прозвучали визнання, які неможливо було почути ще за кілька тижнів до того, коли вони ж говорили лише про досягнуті останнім часом економічні успіхи. Здебільшого, до них нині зараховують прискорене скорочення темпів падіння валового внутрішнього продукту (ВВП), оскільки стабілізація національної валюти виявилася справжнім міфом.

Згідно з існуючими домовленостями з МВФ та Світовим банком, обчислення ВВП в Україні здійснюється за обсягами виробництва. Тобто, коли ми чуємо, що ВВП за 9 місяців цього року знизився проти минулого року лише на 1,7%, то треба знати, що до складу ВВП, як нібито реально отримані доходи, зарахована частина коштів, відображених у складі кредиторської заборгованості. Приміром, підприємство не платить своїм постачальникам за поставлену продукцію, але значна частина в сумі неплатежів, призначена на виплату зарплати, податків, платежів до державних фондів, амортизаційні нарахування, та навіть не отриманий ще прибуток, усе ж включається у державній звітності до складу виробленого ВВП. До тієї ж таки звітності потрапляє і вся нереалізована продукція, яка останнім часом активно накопичується на складах підприємств, адже доходи, які можуть бути отримані лише після прибуткової реалізації виробів, теж включаються до нашого умовного чи уявного ВВП як фактично отримані. Відтак втрати підприємств від неплатежів і заморожування обігових коштів обліковуються у звітності як нагромадження ВВП від обсягів виробництва продукції. Але ж відомо, що за 9 місяців цього року кредиторська заборгованість зросла на 66 млрд. грн., тоді як за той же час торік — на 25 млрд. грн. Борги більшості підприємств становлять майже половину вартості їхнього річного виробництва, тому всі вони можуть бути оголошені банкротами і ліквідовані. Адже після адміністративного обмеження бартерного товарообміну вони змушені відвантажувати свою продукцію з тривалою відстрочкою її оплати.

Щоб визначити реально отриманий ВВП, треба зменшити офіційний показник на величину доходів, заморожених у прирості неплатежів та збільшенні запасів нереалізованої продукції. За приблизними підрахунками вони становлять за 9 місяців цього року 20 млрд. грн. проти 7,5 млрд. грн. на той же час торік. Отже з врахуванням відповідної поправки до показників минулого року та індексу зростання цін, ВВП за 9 місяців цього року знизився не менше ніж на 9%.

Проте борги не можна нагромаджувати безкінечно, адже в них заморожуються обігові кошти підприємств. Наприклад, електростанції, які не отримують від підприємств кошти за спожиту електричну енергію, врешті не зможуть купувати паливо і проводити ремонтні роботи й зупиняться, а ті ресурси електроенергії, які ще вироблятимуться, будуть продаватися за кордон. Подібна ситуація і в інших галузях народного господарства. Таким чином, борговий масив, що прискорено нарощується лише для справної цифри ВВП, в дійсності безжалісно паралізує наше народне господарство.

Юрій КАМ'ЯНИЙ
Газета: 
Рубрика: