Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Хто вирішив долю «Кримсоди»?

15 грудня, 1999 - 00:00


Голова представництва Світового банку у Києві Грегорі Єджейчак, як повідомляє Інтерфакс-Україна, заявив, що банк розглядає передачу урядом України держпакета акцій ВАТ «Кримський содовий завод» у розмірі 50%+1 акція в управління «Укрсоцбанку» як порушення умов співпраці між СБ та Україною за кредитним проектом розвитку підприємств EDAL-2.

Національне агентство України з управління державними корпоративними правами не передавало ВАТ «Кримський содовий завод» в управління «Укрсоцбанку», — повідомила перший заступник голови Нацагентства Олена Коваль. Вона також підкреслила, що Нацагентство не підписувало з «Укрсоцбанком» ніяких документів: «Ми не підписували договору про управління, не розробляли і не маємо до нього відношення». За словами О. Коваль, зараз Нацагентство продовжує готувати нові конкурси з передачі держпакетів акцій в управління, зокрема проводить аудиторські перевірки і експертні оцінки державних корпоративних прав. У той же час вона нагадала, що за дорученням Президента України Нацагентство не оголошує нових конкурсів, а раніше сформовані конкурсні комісії не приймають рішень до прийняття і набуття чинності закону про управління.

Координатор проектів із розвитку приватного бізнесу представництва СБ Андрій Міхньов, роз'яснюючи кореспонденту «Дня» умови проекту EDAL-2, сказав: «Проект — це структурний кредит на підтримку бюджету, який почався у вересні 1998 року. Основними його умовами були приватизація, дерегуляція, реформи ринку капіталів і бухобліку. У рамках цього проекту було передбачено три транші кредиту по $100 млн. Світовий банк 30 червня 1999 року виділив Україні $100 млн. третього, заключного траншу кредиту за проектом EDAL-2, у межах якого Україна взяла на себе зобов'язання продати на конкурсах із залученням радників контрольні пакети акцій 10 інвестиційно привабливих підприємств, в тому числі ВАТ «Кримський содовий завод».

Події, що відбувалися після цього навколо «Кримського содового заводу», А. Міхньов піддав гострій критиці. Плануючи провести відкритий тендер щодо заводу, СБ залучив як радника Інвестиційний банк. До речі, Україні це нічого не коштувало, оскільки фінансування здійснювалося програмою TACIS. «Передача заводу в управління «Укрсоцбанку», — сказав «Дню» А.Міхньов, — дуже сильний негативний сигнал для інвесторів. Гірше цього навряд чи можна що-небудь вигадати. Україні буде складно відновити втрачену довіру іноземних інвесторів».

В «Укрсоцбанку» не спростували і не підтвердили причетність Нацагентства до передачі заводу: «Ми не маємо наміру коментувати заяву Агентства. Існує відповідне рішення Кабінету Міністрів, його ми і виконуємо».

Юлія ШАЙДА, «День»
Газета: 
Рубрика: