Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Колишня житниця стає імпортером зерна

11 грудня, 1999 - 00:00

Нинішнє тридцятивідсоткове подорожчання зерна в Дніпропетровську аж ніяк не останнє, — повідомив кореспонденту «Дня» Вадиму РИЖКОВУ керівник підприємства «Дніпромлин», депутат міськради Микола Комишанов. Дніпропетровщина — одна з головних житниць України — змушена закуповувати його за кордоном, оскільки відчуває гостру нестачу зерна. За словами Н.Комишанова, підприємство, здатне переробляти до 900 тонн зерна за добу, зараз працює на 5 0—80% потужності. На пошуки сировини мірошники відрядили 17 фахівців. Ведуться переговори навіть з Казахстаном, де передбачається придбати близько 100 тис. тонн зерна. Але яка буде вартість хліба, випеченого з казахстанського борошна?

На Рівненщині, пише Володимир КОНЄВ, «День», нинішнього тижня основні сорти хліба подорожчають на 4 коп. за буханку, а нарізний батон — на 10 коп. Обласне керівництво стверджує, що подорожчання назрівало давно, оскільки в регіоні найнижчі в Україні ціни. До жовтня ще обходилися борошном із минулого врожаю, а тепер доводиться закуповувати нове на 50% дорожче. Спочатку місцеві власті компенсували мірошникам їхні збитки, але сьогодні такої можливості немає. «Рівнехліб», котрий випікає до 35% усього споживаного областю хліба, має вже 200 тис. грн. збитків, а його працівники чотири місяці сидять без зарплати. Підвищення цін на хліб, як вважає начальник управління економіки облдержадміністрації, хоч і ненадовго, але допоможе хлібопекарній промисловості отримувати гроші на закупівлю зерна і вийти на мінімальну рентабельність.

Найнижчими в Україні вважають свої ціни на хліб і керівники Харківщини. Попри це, тут взяли курс на те, щоб якомога довше втримати ціни на колишньому рівні, повідомляє Михайло БІДЕНКО , «День». Перший заступник голови облдержадміністрації Василь Потапов поставив завдання знайти резерви борошна за старою ціною. На терези стабілізації, мабуть, буде кинуто і так зване «пенсійне» зерно (ним виробники розраховувалися з Пенсійним фондом). У результаті власті сподіваються примусити тих, хто горить зараз бажанням роздути ціни, стримати свої апетити. Однак ринок, схоже, бере своє. Начальник управління економіки облдержадміністрації Ігор Колот сказав, що через подорожчання хліба в сусідніх областях з Харківщини вже почали вивозити борошно, хоча раніше його, навпаки, ввозили. На думку І.Колота, якщо ціну тонни зерна вдається втримати на рівні 490—500 грн., то хліб у області подорожчає не більш аніж на 10 коп.

Тим часом інформагентства повідомляють, що ціни на хліб I гатунку у Волинської області за 6-7 грудня підвищилися на 8% до 1,06 грн./кг, в Житомирській — на 16% або на 15 коп. і становлять 1,09 грн./кг.

Заступник міністра Петро Шейко, за даними «Українських новин», у середу стверджував, що істотного зростання цін на хліб не буде, «запаси зерна на ринку достатні до майбутнього урожаю». Одночасно заступник міністра не виключив можливості регулювання цін на хліб і хлібобулочні вироби.

Тим часом начальник інформаційного відділу Української аграрної біржі Микола Верницький розглядає нинішні хлібні проблеми насамперед як наслідок істотного недобору зерна нинішнього року. За його словами, на 31 біржі, котра діє сьогодні в Україні, дуже багато покупців і мало продавців. Звідси і зростання цін. Така ж ситуація і на позабіржовому ринку. М.Верницький вважає, що нинішній дефіцит зерна було закладено ще минулого сезону, котрий завершився з майже нульовими запасами, у той час як на початок попереднього сезону вони перевищували 4 млн. тонн. Крім того, дані про збір 1999 року 26 млн. тонн, якими нерідко оперують чиновники АПК, за його словами, жодного разу і ніде не були підтверджені офіційно. Насправді, на думку М.Верницького, йдеться про бункерну вагу, тобто про зерно без очищення і досушки. Він вважає, що після цих операцій у засіках батьківщини залишилося приблизно 24 млн. тонн. Таким чином дефіцит зерна нинішнього сезону, вважає фахівець аграрної біржі, приблизно 6 млн. тонн. І якщо такого врожаю, за його даними, ще вистачить на продовольче споживання, то на корм худобі, тобто на виробництво м'яса, його бракуватиме. Ось звідки береться дефіцит. Якби не було нестачі зерна, підсумував М.Верницький, ціни не зростали б, як це було 1996— 1997 рр., коли на внутрішньому ринку був надлишок зерна. Цього року ячмінь на елеваторах України коштує $70, популярна ціна на пшеницю становить 400—420 грн., але доходить і до 500 грн. (на дрібні партії) і наближається до $100 за тонну. Тому на тлі заяв про непотрібність імпорту зерна, з цього питання вже ведуться переговори. Але про це ніхто не говорить. Офіційна версія звучить так: зерна на внутрішньому ринку вистачить. Але насправді, вважає М.Верницький, це неподобство, що вже в листопаді на ринку відсутнє зерно, а держава це приховує.

Газета: