Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ЕКОНОМІКА

9 грудня, 1999 - 00:00

У листопаді оптові ціни підвищилися

У листопаді оптові ціни на основні види продукції зросли на 1,4% (у жовтні — на 0,7%), повідомляють Українські новини. Найбільше ціни зросли у кольоровій металургії, паливній промисловості, а також у борошномельно-круп'яній та комбікормовій промисловості — на 3,4-2,7%. Ціни також підвищилися у деревообробній та целюлозно-паперовій, хімічній і нафтохімічній (без хіміко-фармацевтичної), чорній металургії та легкій промисловості — на 2,0-1,5%. На продукцію харчової промисловості ціни підвищилися на 1,1%. Разом з тим в електроенергетиці ціни знизилися на 0,1%.

Кредитні спілки вчаться бізнесу

У Києві пройшов навчальний семінар «Розвиток потенціалу кредитних спілок в Україні. Бізнес кредитування». Він став складовою частиною програми підготовки кредитних спілок до включення в програму мікрокредитування, яка здійснюється Міжнародним фондом соціальної адаптації за участю Національної асоціації кредитних спілок України. Відкриваючи семінар, професор, директор Лондонського центру міжнародної економіки Річард Тадвей наголосив, що хоч Україна прогресує повільно, все ж є приклади успішних зрушень, і одне з них — відродження і розвиток руху кредитних спілок. «Коли в суспільстві звичайні громадяни, котрі не мають ні економічної, ні політичної влади, починають об'єднуватися та співробітничати, це дає вихід такій потужній силі, яка дійсно може привести до соціального благополуччя», — сказав Р.Тадвей.

Продуцiя гiрничорудних підприємств не подорожчає

Північний і Центральний гірничо-збагачувальні комбінати не планують у грудні піднімати цін на свою продукцію на внутрішньому ринку, повідомляють Українські новини. Ціни за контрактами з внутрішніми споживачами — металургійними заводами — ГЗКи переглядають щомісяця у прив'язці до доларового еквівалента. Наприкінці листопада-напочатку грудня гірничорудні підприємства відчували жорсткий дефіцит електроенергії, внаслідок чого, виробництво руди у грудні скоротиться і збільшиться її собівартість. За словами фахівців, у грудні комбінати максимально уріжуть собівартість виробництва, відправивши частину персоналу у відпустку. Комбінати бояться піднімати ціни, побоюючись запровадження державного регулювання.

Ефективність приватного сектора АПК занижено

Офіційні статистичні дані про виробництво продукції агропромислового комплексу у приватному секторі України занижено, заявив перший заступник міністра АПК Юрій Лузан, посилаючись на дані Держдепартаменту ветеринарної медицини МінАПК. Так, за інформацією цього департаменту, показник чисельності поголів'я великої рогатої худоби (ВРХ) у приватному секторі занижено на 22%, овець і кіз — 30%, свиней — 23%, кролів — 38%, птиці — 17%. За словами Ю. Лузана, значно більше занижено дані про виробництво продукції тваринництва й рослинництва. Перший заступник міністра вважає, що у приватному секторі, який займає 15% приватизованих земель, виробляється 40% усієї сільськогосподарської продукції. За даними МінАПК, протягом 10 місяців 1999 р. поголів'я ВРХ у приватному секторі досягло 4176,8 тис. голів (1998 року — 4057 тис. голів), у тому числі корів — 3000,9 тис. (2995 тис.), свиней — 6407,4 тис. (6037,4 тис.), овець і кіз — 1443,8 тис. (1429,4 тис.), птиці — 113,3 млн. (111,5 тис.) голів.

Газета: 
Рубрика: