Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Конкурс пам'яті Володимира Горовиця: наближаються зміни

27 жовтня, 1999 - 00:00


На першій прес-конференції, присвяченій підготовці нового, IV конкурсу пам'яті Володимира Горовиця, який відбудеться в 2001 році, було оголошено про нововведення в умовах огляду.

Для учасників це відіб'ється в менш жорсткій регламентації репертуару. Але головне — в іншому. Конкурс пам'яті Горовиця упевнено рухається до прийому його у Всесвітню федерацію міжнародних музичних конкурсів, а вимоги її вельми суворі і орієнтовані на систему музичної освіти, прийняту в західному світі. На Заході музикант формується лише до двадцяти п'яти років, а поняття «дитина-віртуоз» там практично не існує. Найменший віковий кордон для серйозного конкурсу в них — чотирнадцять років, і тому організатори конкурсу пам'яті Горовиця були вимушені відділити старшу (нині її верхній кордон продовжений до тридцяти трьох років) і середню групу від молодшої. Тому навесні 2001 року до Києва приїдуть учасники тільки двох старших вікових категорій, а з молодшими конкурсантами ми зустрінемося ще раніше — в листопаді 2000 року.

Крім того, разом із молодшою групою конкурсу стартує ще одне новоутворення — конкурс «Горовиць-дебют», де учасники старше чотирнадцяти років, маючи менш жорсткі репертуарні вимоги, чим у власне конкурсі Горовиця зможуть реально оцінити свій творчий потенціал. І ще одна зміна — обов'язковий раніше відбірковий тур відтепер буде вважатися першим туром, і, таким чином, їхня кількість збільшиться до чотирьох. Скільки учасників буде в молодшій групі і в конкурсі «Горовиць-дебют», стане відомо після подання всіх заявок, а ось у середній і старшій групі планується не менше, ніж сто п'ятдесят конкурсантів. Такі оптимістичні прогнози викликані наявністю на даний момент, ще до офіційного розсилання проспектів, двадцяти трьох заявок, причому з країн, не представлених на останньому конкурсі — Польщі, Іспанії, Німеччини, Франції.

Ольга ЗОСИМ
Газета: 
Рубрика: