Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ми знову «гвинтики»?

16 жовтня, 1999 - 00:00

Які сюжети мені видаються цікавими із цієї точки зору? Зупинюся на одному з них, який стосується історії радянського часу.

Нібито просте запитання: із чого почалися репресії, чому вони стали можливими? Посилання на злу волю Сталіна зворушливі своєю вірою в роль особистості в історії, наївністю та простотою розв'язки досить складного питання. Я пропоную перенести акцент на суспільство, яке не лише «безмовно» дивилося на репресії, а й заохочувало і схвалювало їх. Суспільство, яке вдовольнялося найпримітивнішим поясненням, яке вважало, що «моя хата cкраю», та бажало бути «гвинтиками».

Для будь-якої сучасної держави такі події, як вибори, є індикатором демократичності, відкритості суспільства, його відпорності щодо авторитарних методів передвиборної агітації. Те, що наше суспільство не реагує (або майже не реагує) на масові порушення законодавства, дає себе силою заганяти до лав об'єднання «демократичних» сил, нормально сприймає всі наші президії, трибуни, Його портрети, роздачі державних нагород — є більш ніж промовистим симптомом.

Андрій ПОРТНОВ, студент-історик
Дніпропетровськ

Газета: 
Рубрика: