Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Смертну кару знову намагаються узаконити

16 липня, 1999 - 00:00

У підготовленому до другого читання проекті Кримінального кодексу України, який нещодавно отримали народні депутати, з'явилася не передбачена стаття 64, що регламентує ...застосування в Україні смертної кари.

У статті, за яку проголосували члени профільного Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та боротьби з організованою злочинністю та корупцією і яка буде винесена на розсуд Верховної Ради, записано: «Як виключний вид покарання, до його повного скасування, допускається застосування смертної кари — розстрілу, яка може бути призначена тільки за особливо тяжкі злочини, поєднані з умисним позбавленням життя людини за обтяжливих обставин, у випадках, спеціально передбачених в особливій частині цього кодексу». Також зазначається, що смертна кара не може бути застосована до осіб, що не досягли 18 років та вагітних жінок, а в порядку помилування може бути замінена довічним ув'язненням.

Але найбільше здивування викликає наступний пасаж цієї статті: «Засуджений до смертної кари не може бути без його особистої згоди використаний у наукових, медичних та інших експериментах». Заступник начальника Держдепартаменту з виконання покарань Олександр Пташинський висловив «Дню» щире здивування з приводу такої норми. Такого просто не може бути, переконаний він. Пташинський каже, що застереження проти примусового використання засуджених до смертної кари у різноманітних експериментах не зустрічалося у карному праві навіть за не досить гуманних радянських часів.

Якщо депутати з огляду на громадську думку проголосують за новоспечену 64-ту статтю КК, то під загрозою опиняються слухання щодо правомірності смертної кари у Конституційному суді України, оскільки прийняття цієї статті змусить КСУ припинити дебати по справі. Варто також зауважити, що два тижні тому Україна звітувала на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи: країна рухається в напрямi скасування смертної кари, виключивши статті, що її передбачують, з проекту нового Кримінального кодексу.

Оксана ПАНЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: