Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Бразилії — криза: «Фламенго» — не птах, Пеле — не патріот

15 липня, 1999 - 00:00

Швейцарська компанія «Інтернешнл спортлайф» запропонувала бразильському клубу «Фламенго» $175 млн. за його маркетингові права і зобов'язалася протягом 25-ти років переказувати гроші на рахунок клубу. Вона ж готова реконструювати 45-тисячний стадіон, удосконалити входи з роздягалень, а також — душові і кімнати відпочинку. До того ж, компанія згодна інвестувати гроші у придбання футболістів високого класу. Є ще один важливий пункт угоди — компанія отримує право транслювати матчі клубу, а також — отримувати відсоток прибутку від реклами. «Фламенго», котре знаходиться зараз у глибокій фінансовій кризі, сподівається, таким чином, погасити свій борг, що становить нині $24 млн. Фінансові негаразди «Фламенго» лише підтверджують кризу всього бразильського футболу. Адже клубом керують по-старому. Тому нинішня пропозиція — дуже принадна: олігархи вкладають гроші з суто комерційною метою і, як вони самі підкреслюють, не будуть лізти в суто спортивні справи.

Король футболу — Пеле відмовився підтримати свою країну в боротьбі за право проведення Чемпіонату світу 2006 року. На думку кращого гравця всіх часів і народів, Бразилія не готова прийняти змагання такого рангу. У інтерв'ю журналу «Плакат» Пеле був вкрай відвертий: «Проведення такого чемпіонату буде збитковим. Невпорядковані стадіони — не найголовніше, корумпованість спортивних чиновників заважає країні футболу зробити велике свято. Все це унеможливлює проведення першості світу». Злі язики говорять, що він має свої політичні інтереси, давно конфліктуючи з президентом Федерації футболу Бразилії Рікардо Трішейра. Пеле не приховує свого бажання зайняти його місце.

Найстаріший футбольний м'яч з'явився в експозиції шотландської Академії мистецтв. Зроблений зі свинячого сечового міхура й обгорнений у козячу шкіру, він датується 1560 роком і належить до часів шотландської королеви Марії Стюарт. М'яч було знайдено в спальні претендентки на англійський трон і зберігався вiн в стіні королівського замку. Директор музею вважає, що цей м'яч — найстаріший у світі. Він за розміром — утричі менший від нинішнього, але в середньовіччі він цілком задовольняв рицарські схильності наших предків.

Підготував Олександр ГОНЧАРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: