Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

13 липня, 1999 - 00:00

Проді сформував свою команду

Голова Європейської комісії Романо Проді оголосив список 19 комісарів, які мають відновити імідж вищого виконавчого органу ЄС і присягнувся започаткувати еру реформ, щоб зробити діяльність комісії ефективнішою. Віце-президентами стали відповідно — колишній лідер британських лейбористів 57-річний Нейл Кіннок, який займатиметься реформами, і колишня міністр сільського господарства Іспанії з Популярної партії, 49-річна Лайола де Палачіо, яка опікуватиметься транспортом, енергетикою і відносинами з європарламентом. Проді заявив, що комісари житимуть неподалік своїх департаментів, а не в окремому будинку. Їх персонал чи кабінет буде меншим і більш багатонаціональним, а правила призначення вищих чиновників буде ужорсточено і зроблено прозорішими. Він виконав свою обіцянку, ввівши до складу п'ять представниць слабкої статі.

Небезпечні вибори у Вірменії

Під час виборів до парламенту Вірменії у Єревані відбулися сутички між симпатиками різних кандидатів. В одному із виборчих округів столиці прихильники одного з кандидатів атакували прибічників конкурента. Справа дійшла до стрілянини, під час якої було поранено вісім чоловік.

ООН не задоволена безпекою в Індонезії

Учора головнокомандувач збройних сил Індонезії і 12 міністрів уряду відвідали Східний Тимор. Поїздка була спричинена скаргою ООН стосовно неприпустимого зростання насильства у регіоні. В ООН переконані, що вбивство 12 громадян Східного Тимора є виявом дій індонезійських бойовиків. Генсек ООН Кофі Аннан вдруге змушений перервати на півострові підготовку до референдуму, на якому виборці голосуватимуть або за широку автономію в Індонезії, або — за повну незалежність — допоки Джакартою не буде вжито «конкретних кроків» задля безпеки у Східному Тиморі. Хоч Аннан не згадував про нову дату виборів, найочевидніше, вони відбудуться 21 чи 22 серпня.

Варшав'яни «перейменовують» площу на честь Валенси

Польські патріоти, які були невдоволені пропозицією перейменувати центральну площу на честь президента Рейгана, незаконно перейменували її в площу Лєха Валенси, першого всенароднообраного президента Польщі, лідера руху «Солідарність». З ініціативи столичного «Радіо Ток ФМ», варшав'яни вночі приклеїли професійно виготовлені липучки з ім'ям Валенси на таблички з назвою площі. Причому цього не помітила поліція. Щоправда, якби столична влада хотіла перейменувати площу, яка отримала свою назву 1952 року, на честь Лєха Валенси, вона цього не змогла б зробити. Адже, згідно із законом, вулицю можна називати на честь будь-якої людини лише через п'ять років по її смерті. Виняток поляки зробили лише для свого земляка — Папи Римського.

У Брюсселі новий уряд

Учора через місяць після загальних виборів новий уряд Бельгії під керівництвом лідера фламандських лібералів Гая Верхофштадта присягнувся королю Альбертові II. Новий прем'єр заявив, його головним завданням буде подолати негативні наслідки так званої діоксинової кризи, яка спричинилася до відставки попередньої урядової коаліції Жан-Люка Дегане. Ця криза завдала бельгійській економіці збитків у півтори мільярди доларів. Верховштадт очолив пурпурово-зелену коаліцію із шести партій і вперше за сорок років за урядовим бортом опинилися християнські демократи.

За матеріалами агентства АП

Газета: 
Рубрика: