Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чи витримає бізнес передвиборні обійми влади?

25 травня, 1999 - 00:00

— Кабінет Міністрів відреагував таким чином на позицію групи народних депутатів, в тому числі і, очевидно, мою особисту позицію в ставленні до діючого Президента та підтримки Народно-демократичною партією його кандидатури на наступних виборах. Без сумніву, мені шкода, що компанія, де я довгий час був головою Спостережної ради, і яка дійсно збиралася працювати на цьому заводі, в тому числі і з завантаження його сирою нафтою, на сьогодні з чисто політичних міркувань відсторонена від цього процесу.

Думаючи, що це буде «наукою» лише для нас, уряд глибоко помиляється. Це буде знаком для всіх потенційних інвесторів — як вітчизняних, так і іноземних — про те, що при такій системі влади в цій державі ніколи не буде цивілізованих правил гри. Навряд чи когось надихне на співпрацю з цією системою й те, що компанія «Галицькі інвестиції», уклавши цілу низку угод, зараз має ті угоди розривати. Крім того, за цілою низкою договорів можуть бути штрафні санкції. Після такої ухвали жодна з російських структур не постачатиме на завод нафту під гарантії «Галицьких інвестицій», коли їх вже на заводі немає. Немає сумнівів, що це справить негативний вплив і на пересічних громадян, довіри яких українська держава так потребує. Якщо держава може дати, а може й забрати, то вона також може взяти й не повернути. Якщо ти будеш лояльний і будеш плазувати, то маєш шанс, що не заберуть.

Як депутат, що вже третє скликання працює в парламенті, відчуваю себе людиною, що займається непотрібними речами, оскільки ми приймаємо закони, а виконавча влада на догоду політичним амбіціям відкрито на них плює. Щиро кажучи, «за державу образливо», хоча я прекрасно розумію, що Кабінет Міністрів зробив це не за власною ініціативою. Він отримав вказівку — покарати за політичну позицію.

Один знайомий бізнесмен (наразі ще лояльний до влади), коментуючи передвиборні пригоди «Галицьких інвестицій», сказав, що нині єдиним шляхом порятунку хоча б того, що залишилося від бізнесу після багаторічних знущань над ним, залишається демонстрація лояльності до чинної влади. Бізнесмени вишикувалися в чергу за право підтримати на виборах того, «кому немає альтернативи». Проте, підставляючи високе крісло під Леоніда Даниловича, ці ділові люди намагаються далеко від того крісла не відходити — аби вже 31 жовтня дружно вихопити його з-під «безальтернативного».

ВIД РЕДАКЦIЇ

Цим матеріалом ми хочему започаткувати нову рубрику «Бізнес і влада», в якій розповідатимемо про різноманітні нюанси їхніх стосунків. Звичайно, важко розраховувати, що ці публікації повністю захистять підприємців від ударів при зміні напряму обертання політичного флюгера. Але з кожним нашим виступом владі буде все важче знищувати людей, що мають власні, відмінні від владних, політичні погляди.

Просимо писати й телефонувати за номером 414-59-46.

Ольга БУРДА
Газета: 
Рубрика: