Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Мілошевич «пом'якшав», та йому все одно не вірять

24 квітня, 1999 - 00:00

Сенсаційну звістку в світі зустріли прохолодно: президент США Білл Клінтон та прем'єр- міністр Великої Британії Тоні Блер заявили, що цього недостатньо, Франція та Німеччина у спільній заяві зазначили, що ці новини ще потрібно уважно вивчити (хоча німці й зазначають, що вони можуть стати променем надії). НАТО тим часом зруйнувало телецентр у Белграді, і його представники зазначають, що операція триватиме стільки, скільки буде потрібно.

У переддень вашингтонського саміту НАТО анонімні джерела то з Лондона, то з Вашингтона поширювали чутки про те, що лідери провідних країн-членів Альянсу готові схвалити наземну операцію в Косово. Проте громадськість заспокоюють: заступник держсекретаря США Рональд Асмус заявив, як передає Інтерфакс, що Америка не вбачає необхідності в початку наземної операції НАТО саме тепер. Саме тепер стало очевидним, що про захист косовських албанців уже не йдеться навіть у сенсі виправдання бомбардувань: Приштину зруйновано, повертатися біженцям нікуди, Європа роздратована й зовсім не в захваті від перспективи щоденного головного болю від напливу албанців у свої благополучні країни. Військові демонстративно говорять, що готові воювати, якщо накажуть. Війна насправді, вважають деякі з західних політологів, ведеться й вестиметься за повернення Балкан до пріоритетної зони інтересів Заходу, звідки Югославія «випала» завдяки політиці Мілошевича.

Мілошевичу не просто не вірять — НАТО явно має завдання зруйнувати не лише військову, а й економічну підпору його режиму, після чого, начебто, Югославія має стати беззаперечною частиною об'єднаної Європи.

Леонід Кучма збирався у Вашингтоні під час саміту НАТО переконати західних лідерів у тому, що несилові методи вирішення югославської проблеми все ще існують. Щоправда, методи, запропоновані Україною, не цікавлять нікого. А пропозиції Росії не сприймаються Заходом. У будь-якому разі абсолютно невідомо, наскільки щиро Мілошевич погодився на міжнародну присутність у Косово і чому він про це досі не заявив сам. Клінтон учора ще раз наголосив, що радо вітав би українську та російську присутність у міжнародному контингенті в Югославії.

Зараз на саміті НАТО обговорюється питання про можливість запровадження морської блокади Чорногорії з тим, щоб перекрити канали постачання Югославії нафтою, повідомляє з Вашингтона спеціальний кореспондент «Дня» О лекса ПІДЛУЦЬКИЙ . Відомо, що представники Італії та Греції були налаштовані різко проти цього. Прийняття ухвали про початок наземної операції НАТО вважається практично неможливим, а от проблему направлення до Югославії миротворчих сил під егідою ООН, цілком можливо, буде обговорено сьогодні під час саміту НАТО —Україна.

Віктор ЗАМ'ЯТІН, «День»
Газета: 
Рубрика: