Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ядерне дослідження прокуратури

3 квітня, 1999 - 00:00

Проти колишнього директора Хмельницької АЕС Віктора Сапронова порушено кримінальну справу.

За твердженням начальника відділу облпрокуратури Володимира Осадця, на АЕС «виявлено 256 незаконних угод, через що до каси атомників не надійшло аж 70 млн. гривень». В. Сапронова також підозрюють у тому, що він реалізував на мільйон гривень устаткування якійсь харківській фірмі за те, що та призначила йому пенсію. Фінансові порушення, нібито допущені під час директорства В.Сапронова, пов’язуються з існуючою на АЕС заборгованістю з зарплати, повідомляє кореспондент «Дня» Михайло Василевський.

Кореспондент «Дня» звернувся за коментарем до самого В. Сапронова, який нині є президентом Ядерного товариства України. «Про кримінальну справу я чую від вас уперше, — сказав він, дуже хвилюючись. — Пенсію я отримую, як і всі пенсіонери, — трохи більшу за 50 гривень, по-моєму. Гадаю, що ми нікому не продавали устаткування, хоча купували, справді, весь час. Отже, тут трохи все не так, якщо не зовсім не так. Коли я йшов із посади директора АЕС, то заборгованість із зарплати становила лише 16%, що менше, ніж півторамісячний фонд зарплати».

Віктора Сапронова було звільнено з посади понад рік тому. Перед цим йому просто порекомендували добровільно піти на пенсію, запропонувавши певні умови, але він на них не погодився. Після звільнення за наказом, за словами В. Сапронова, про нього ширилися неприємні розмови, що припинилися лише після подання ним судового позову, який він пізніше відкликав. Своє звільнення В. Сапронов пов’язує з незгодою із схемою організації НАЕК «Енергоатом» і структурою енергоринку.

24 березня очолюване В. Сапроновим Ядерне товариство провело прес-конференцію на тему «Безпека АЕС: технічні аспекти та людський фактор». Деякі експерти стверджують, що саме ця подія стала приводом до активізації дій прокуратури.

Інша версія виходить із того, що через В. Сапронова робиться спроба попередити його наступника на Хмельницькій АЕС Миколу Дудченка, який нині обіймає посаду президента «Енергоатома» і в питаннях функціонування енергоринку дотримується позиції, дещо відмінної від тієї, яку пропагують чільні урядовці.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: